Nedeľa, 02. jún 2024
Meniny má Xénia, Oxana | zajtra Karolína

SAD-ka kúpila 10 nových autobusov

Slovenskej autobusovej doprave (SAD) Prešov pribudlo do vozového parku desať nových autobusov značky Karosa/Iveco, ktoré bude dopravný podnik využívať v rámci prímestskej dopravy. Dnes ich na autobusovej stanici v Prešove, za účasti predsedu Národnej rady Pavla Pašku, slávnostne uviedli do prevádzky.

Hodnota investície do desiatich nových autobusov je 45 milióna korún bez DPH. „Po dohode s VÚC bola táto investícia financovaná bankou a pôjde do osemročných odpisov, “ uviedol generálny riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. Pri kúpe nových autobusov sa SAD-ka nesústredila na ich luxusné vybavenie a zakúpila modely v základnej výbave bez rôznych doplnkov ako sú klimatizácia a pod. „Hľadali sme lacnejšie autobusy, pretože finančná situácia pri obnove nebude jednoduchá. Nemôžeme si dovoliť nejaký luxus v týchto autobusoch, v štandardoch ale plne vyhovujú prímestskej autobusovej doprave, “ uviedol predseda predstavenstva SAD Prešov Milan Žipaj.

SAD Prešov prevádzkuje spolu 214 autobusov, ktoré majú priemerný vek 14 rokov. Až 170 z nich je určených práve na prímestskú dopravu. „Táto investícia je teda pri tom počte autobusov, ktoré máme, iba kvapkou v mori. Chceme ňou ale naštartovať výmenu vozového parku v celom autobusovom prostredí, “ dodal J. Kičura. To kedy k desiatke nových autobusov pribudnú ďalšie, je ale podľa riaditeľa otázne. „Nakoľko zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme máme podpísanú iba na jeden rok, uvidíme ako budeme stáť na jeho konci s finančnými prostriedkami a potom sa rozhodneme ďalej, “ uviedol J. Kičura.

K postupnej obnove vozového parku tlačia dopravcov aj predpisy, pretože už pri 16-ročných autobusoch je problém získať povolenie na ich ďalšie prevádzkovanie. O tom, že veľké dodávky autobusov sa ale u dopravcov nedejú každý deň svedčí fakt, že posledná väčšia dodávka v SAD Prešov sa datuje ešte k roku 2002. „Vtedy bolo zakúpených 21 kusov autobusov, predtým sa takáto väčšia investícia uskutočnila ešte v roku 1991, kedy sme kupovali 46 vozidiel. Tie sú ešte stále v prevádzke, “ prezradil M. Žipaj.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Prešovčania zahlasovali za projekty participatívneho rozpočtu
V Prešove prebieha pilotný ročník participatívneho rozpočtu. Verejnosť hlasovala za 9 projektov, medzi ktoré sa prerozdelí viac ako 40-tisíc eur. Jednotlivé projekty môžu žiadatelia začať realizovať už v júni 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK