Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

SAD-ka kúpila 10 nových autobusov

Slovenskej autobusovej doprave (SAD) Prešov pribudlo do vozového parku desať nových autobusov značky Karosa/Iveco, ktoré bude dopravný podnik využívať v rámci prímestskej dopravy. Dnes ich na autobusovej stanici v Prešove, za účasti predsedu Národnej rady Pavla Pašku, slávnostne uviedli do prevádzky.

Hodnota investície do desiatich nových autobusov je 45 milióna korún bez DPH. „Po dohode s VÚC bola táto investícia financovaná bankou a pôjde do osemročných odpisov, “ uviedol generálny riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. Pri kúpe nových autobusov sa SAD-ka nesústredila na ich luxusné vybavenie a zakúpila modely v základnej výbave bez rôznych doplnkov ako sú klimatizácia a pod. „Hľadali sme lacnejšie autobusy, pretože finančná situácia pri obnove nebude jednoduchá. Nemôžeme si dovoliť nejaký luxus v týchto autobusoch, v štandardoch ale plne vyhovujú prímestskej autobusovej doprave, “ uviedol predseda predstavenstva SAD Prešov Milan Žipaj.

SAD Prešov prevádzkuje spolu 214 autobusov, ktoré majú priemerný vek 14 rokov. Až 170 z nich je určených práve na prímestskú dopravu. „Táto investícia je teda pri tom počte autobusov, ktoré máme, iba kvapkou v mori. Chceme ňou ale naštartovať výmenu vozového parku v celom autobusovom prostredí, “ dodal J. Kičura. To kedy k desiatke nových autobusov pribudnú ďalšie, je ale podľa riaditeľa otázne. „Nakoľko zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme máme podpísanú iba na jeden rok, uvidíme ako budeme stáť na jeho konci s finančnými prostriedkami a potom sa rozhodneme ďalej, “ uviedol J. Kičura.

K postupnej obnove vozového parku tlačia dopravcov aj predpisy, pretože už pri 16-ročných autobusoch je problém získať povolenie na ich ďalšie prevádzkovanie. O tom, že veľké dodávky autobusov sa ale u dopravcov nedejú každý deň svedčí fakt, že posledná väčšia dodávka v SAD Prešov sa datuje ešte k roku 2002. „Vtedy bolo zakúpených 21 kusov autobusov, predtým sa takáto väčšia investícia uskutočnila ešte v roku 1991, kedy sme kupovali 46 vozidiel. Tie sú ešte stále v prevádzke, “ prezradil M. Žipaj.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK