Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Rádio Frustrácia

Medzi najaktívnejšie zoskupenia prešovskej alternatívnej scény druhej polovice deväťdesiatych rokov bolo Rádio Frustrácia. Koncert tejto kapely boli divákmi vyhľadávané nielen kvôli nekomerčnej, originálnej hudbe, čo platí aj o textoch, ale najmä pre celkový prejav Rádia Frustrácia. Nechýbali v ňom happeningové prvky, napríklad stabilná tanečná sekcia skupiny.

Rádio Frustrácia

Rádio Frustrácia malo, podľa vlastnej charakteristiky, „apokalypticko-psychologicko-zábavný sound“. Jadrom skupiny boli len dvaja ľudia - Jozef Helmeczy (klávesy, hlas, vizuálna zložka) a Martin Béreš (programovani, hlas). Na live spoluprácu si pozývalo viacerých hostí (vrátane spomínaných „tanečníkov“) - Boris Čermák, Ladislav Gullyássi, Peter Krídlo, Dano Doroš, Ivan Eliáš.

Koncerty sa preto vyznačovali živočíšnosťou prejavu, do istej miery aj divadelnosťou. Kapela, ktorá vznikla v roku 1996, patrila k atrakciám Rockovej ligy 1997, 1998 a 2000. Práve v roku 2000 skončila svoju aktívnu činnosť. Zanechala po sebe viaceré nahrávky, ktoré produkovala síce v domácich podmienkach, ale zato precízne a v pomerne slušnej (v rámci možností) kvalite.

A to nielen čo sa týka zvuku, ale aj obalov a ďalších náležitostí. Diskografiu Rádia Frustrácia tvorí singel Neprišiel (1996), EP Janík the vrach (1996), EP Hotel kamzík (1997), singel Metro (1998) a EP Rádio Frustrácia (2000).

Prínosom pre celú amatérsku hudobnú scénu v Prešove bolo Rádio Frustrácia aj v publikačnej oblasti. Jeho členovia vydávali 'samizdatový' fanzin (rozširovaný v xeroxových kópiách) s názvom Hrobka, v ktorom sa prezentovali nielen prešovské metalové a alternatívne skupiny.

Foto: archív autora

P. S. Zachovali sa aj nejaké klipy a filmy
Klipy:
Rádio frustrácia (1997) - prvá Rocková liga
http://www.youtube.com/watch?v=tzgL5ucnGCM

Rádio frustrácia (1996) - Hotel Kamzík (Oko kurie) - video
http://www.youtube.com/watch?v=HQyYTmB4L5c

Minifilmy:
Za čiernu dieru (1999)
http://www.youtube.com/watch?v=N2Rl_kJQm60

Krásny nový byt (1999)
http://www.youtube.com/watch?v=ijkLYOd1VKg

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK