Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov si požičia menej o 19,3 milióna Sk

Schválenú sumu prijatých cudzích zdrojov na tento rok 110 miliónov Sk mesto Prešov zníži o 19,3 milióna Sk. Na toto pozitívne rozpočtové opatrenie, ktoré odporúčala mestskému zastupiteľstvu na jeho rokovaní 27. novembra schváliť mestská rada má najväčší vplyv to, že samosprávnym orgánom sa podarilo získať zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) pôžičku 34,35 milióna Sk.

Podľa vyjadrenia vedúcej finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Márie Novákovej peniaze na účte očakávajú na prelome novembra a decembra t. r.

Rozhodnutie o pridelení peňazí mestu Prešov riaditeľ fondu Zoltán Kása už podpísal. Ide o prvú takúto zmluvu fondu s právnickou osobou a pre mesto Prešov o veľmi výhodné peniaze. Úročené sú 4,4 percentami p. a. a splatné do 30 rokov. Navyše zmluva umožňuje čerpať ich do 2 rokov od dátumu podpisu. Aj preto čerpanie časti z týchto peňazí mesto Prešova presúva do budúceho roka.

Ďalším pozitívnym vplyvom na príjmovú časť rozpočtu mesta Prešov má skutočnosť, že všetkých 5200 dlhopisov Fondu národného majetku (FNM) SR , ktoré boli v Stredisku cenných papierov k 30. augustu t. r. boli preplatené. Mesto v posledný októbrový týždeň dostalo tak od FNM SR 68,3 milióna Sk. Ide o tretiu takúto výplatu dlhopisov, ktoré mesto akceptovalo ako platidlo za kúpu obecných bytov do osobného vlastníctva. Prvá bola v objeme 2,7 milióna Sk, druhá 19 miliónov Sk a zostáva ešte vyplatiť dlhopisy FNM asi za 6 miliónov Sk.

V tomto roku mesto uzavrelo na sumu 40 miliónov Sk úverovú zmluvu s Istrobankou, a. s. (úver pochádza z prostriedkov Európskej investičnej banky z Bruselu a Istrobanka je účastníkom tejto úverovej linky)
a na 30 miliónov Sk s Ľudovou bankou. Navyše tohto roku mesto získalo zo štátneho rozpočtu 25 miliónov Sk.

Mesto Prešov všetky takto získané prostriedky používa na krytie svojich investičných zámerov. V tohoročnom pláne má 22 investičných akcií za celkový objem prác 120 miliónov Sk a t. r má byť z nich hotových 14. Skončila sa už napr. 3. fáza rekonštrukcie Hlavnej ulice, obnova františkánskych schodov. Najvyššiu rozpočtovanú sumu až 143 miliónov Sk má na výstavbu 176 nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa. Na ňu mesto získalo pôžičku zo ŠFRB a transfer zo štátneho rozpočtu.
Objem rozpočtu mesta (aj s plánovanými cudzími zdrojmi 110 miliónov Sk) je t. r. 534,52 milióna Sk, príjmovú časť za deväť mesiacov t. r. splnili na 66,4 percenta a výdajovú na 61,5 percenta.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK