Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Výstavba na Starej Tehelni v sklze 10 miliónov

Primátor mesta Prešov Juraj Kopčák sa včera predpoludním zúčastnil ďalšieho kontrolného dňa v lokalite Stará Tehelňa. Na základe plánu investičnej výstavby sa v tejto lokalite stavia 176 dostupných nájomných bytov.

Ide o dvojizbové byty so základným štandardom v priemernej rozlohe 46 metrov štvorcových na byt a výstavba nie je financovaná iba z rozpočtu mesta, ale aj z príspevku Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Kolaudácia prvých bytových jednotiek má byť na budúci rok v júli.

Primátor po včerajšej kontrole očividne nebol spokojný, a to nielen pre to, že po mokrej ílovitej hline na stavenisku chodil v poltopánkach, keďže na neho údajne nezvýšili čižmy.

"Nie som spokojný s priebehom výstavby. Stavba je v sklze. Boli prijaté mimoriadne opatrenia na to, aby sa sklz dobehol, aby sme vyrovnali všetky záväzky - voči občanom mesta, aj voči inštitúciám, ktoré nám poskytli zdroje," uviedol primátor Kopčák a nevylúčil, že voči ak sa stav nezmení, dodávateľom mesto vyrúbe penále.

Kvôli investorom nastala zmena harmonogramu prác. Opýtali sme sa primátora, či táto zmena súvisí s mimoriadnymi opatreniami a či je reálne, že sa do konca roku stihnú vyčlenené prostriedky preinvestovať. "To sa musíte opýtať dodávateľov, ako sú na to pripravení. Dnes sú v sklze, ktorý činí zhruba desať miliónov korún," povedal Juraj Kopčák, no zdôraznil, že tento sklz sa dá dobehnúť, napríklad spôsobom dvoch - troch smien. "Je to len otázka práce a organizácie práce. Pokiaľ dodávatelia preukážu svoju schopnosť tým, že začnú prácu organizovať tak, ako sa má, tak nevidím problém, lebo do konca roku máme ešte dva mesiace. Je to ale skutočne na nich. V opačnom prípade budeme musieť skutočne vyvodiť dôsledky, čo sa týka penalizácie, aj čo sa týka ďalších vzťahov na tieto firmy," podčiarkol prešovský primátor.

V tejto súvislosti sme sa obrátili aj na zástupcu dodávateľa - Jána Fränkla, riaditeľa firmy Unistav, ktorá vyhrala konkurz na výstavbu bytov na Starej Tehelni. "Dá sa povedať, že desaťmiliónový sklz, ktorý je na tejto stavbe, nie je na technickom vybavení. Celú stavbu realizujú tri firmy - Unistav, ktorý robí technické vybavenie a akciové spoločnosti Pozemstav a Staving, ktoré robia samotnú výstavbu bytových jednotiek. Obe spoločnosti majú nedostatočné počty pracovníkov na realizáciu tohto diela. Práve jednáme o tom, aby nastalo jednak posilnenie počtu pracovníkov, ako aj nasadenie pracovníkov v druhých smenách. Samozrejme chceme v zostávajúcich dvoch mesiacoch tento sklz dobehnúť," uviedol Ján Fränkl a podotkol: "Iné mi neostáva, než veriť, že úlohy na nás kladené splníme."

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK