PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2800/fhe-ilegalny_3k.html

FHE: Ilegalny 3k

Priekopníkom hip-hopu v Prešove bol Ilegalny 3k. Vo svojich začiatkoch, okolo roku 1996, mal Ilegalny 3k šiestich členov, z toho tri vokalistky. Ilegalny 3k pôvodne vznikol zlúčením dvoch kapiel.
Ilegalny 3k

Prvou bol Trik (3k), ktorý tvorili chlapci z prešovského sídliska Sekčov Jazzy, B-Zee a Matto. Druhou bol Ilegal (prípadne Ilegálna sekta), zložená z tria bývajúceho v iných častiach Prešova - Mrena, Hormón a Gastato. Neskôr sa Ilegalny 3k vykryštalizoval na dvojicu MC´s Mrenu a Hormóna, ktorú za mixážnym pultom s gramofónmi sprevádzal Jazzy, prípadne iný DJ. Hlavnou zložkou hip-hopových skupín bývajú texty.

O čom spieva Ilegalny 3k? Hormón tvrdí: „Robíme texty všetkého druhu, ich hlavným autorom je Mrena. Nie je v nich len ulica a klasické témy v danom žánri, ale aj ďalšie veci. Nechýbajú v nich úchylky najrozličnejšieho druhu, sociálny podtext, téma smrti... Nemáme len vážne texty, ale aj 'hecovačky' pre ľudí, napríklad pieseň Šakvichodtaco, v ktorej je aj pasáž v šarištine. Aj v Amerike majú svoj smer hip-hopové kapely z východného a západného pobrežia, treba to využívať v textoch aj tu. Ľudí to vyhecuje. Naviac kapely zo západného Slovenska spievajú tvrdo, my sme sa preto rozhodli využiť náš dialekt. “

Najväčšou hitovkou „triku“ je Marianna, ktorá začína paródiou na známy nápev Petra Nagya. Prvý raz sa Ilegalny 3k dostal do povedomia vďaka koncertu s Chaozzom v Prešove (ešte na turné Zprdelešnůra) a z toho obdobia má aj demo, ktoré má dnes skôr historickú hodnotu. Ilegalny 3k fungoval aj ďalej, v poslednom čase sa však odmlčal.

Interview: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=74

Foto: archív autora

 
5.5.2007 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 7333 krát