PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2833/hrozi_presovu_spekulativny_odpredaj_majetku.html

Hrozí Prešovu špekulatívny odpredaj majetku?

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) za SDKÚ-DS sa nazdávajú, že Prešovu hrozí špekulatívny odpredaj majetku. K tomuto poznaniu ich viedli niektoré body programu, o ktorých minulú stredu na svojom zasadnutí rozhodovalo MsZ.
Juraj Hurný

Podľa predsedu miestneho zväzu SDKÚ-DS a poslanca mestského zastupiteľstva Juraja Hurného tým najvážnejším bol spôsob, akým bol navrhovaný predaj 6 000 metrov štvorcových pozemkov na Rusínskej ceste. Tie mali vo výmere po 3 000 m2 vykúpiť spoločnosti Tatran Prešov a MS-Bau s tým, že žiadatelia ich vykupujú za účelom vybudovania obchodné centra podobného bratislavskému Polusu. Mestský úrad navrhoval tieto pozemky odpredať za cenu 1 500 Sk/m2. „Dozvedeli sme sa, že investorom nebudú tieto dve firmy, ale zahraničná firma. Keďže Prešov je malé mesto a veľa ludí sa tu krúti okolo týchto pozemkov, tak sme započuli aj pravdepodobnú cenu, za ktorú to bude táto firma vykupovať. Hovorí sa, že to bude 3 500 korún za meter štvorcový. Pokiaľ by tieto informácie boli pravdivé, tak pri celkovej výmere pozemku a rozdiele dve tísíc korún na meter štvorcový ide o zárobok 12 miliónov korún, “ zdôraznil J. Hurný.

O odpredaji pozemku napokon poslanci nehlasovali, keďže bol na návrh predstaviteľov všetkých troch poslaneckých klubov z rokovania zastupiteľstva stiahnutý, poslancovi J. Hurnému sa ale nezdal spôsob, akým k predaju pozemkov malo prísť. „Trochu ma mrzí, že tento predaj bol navrhnutý ako priamy. Pán primátor totiž v kampani upozorňoval, že priame predaje sa nemajú robiť, že majetky sa majú predávať cez verejné súťaže a dražby. Hneď na prvýkrát mu to ale s takým veľkým pozemkom nevyšlo, “ uviedol J. Hurný. Ten si myslí, že predaj takýchto pozemkov by sa mal dojednávať priamo so skutočným investorom. „Takto sme predali aj pozemky pod Tescom a jediný, kto na tom zarobil, je mesto Prešov a všetci občania. Je dôležité, aby plynuli peniaze do mestskej kasy a nie do súkromných vrecách za to, že niekto má informáciu, že treba niečo stavať a tam sú mestské majetky, “ dodal J. Hurný s tým, že dôvodom, prečo na tento predaj, ku ktorému napokon nedošlo, pripomína, je snaha „verejne upozorniť, aby sa nevymýšľali nejaké iné spôsoby, ako by mal niekto zbohatnúť na mestskom majetku. “ Druhým bodom, ktorý podľa Hurného nasvedčuje špekulatívnemu odpredaju majetku mesta je plánované využitie rezervného fondu, ktorý má byť použitý aj na vysporiadanie sporov s podnikateľom Petrom Jarkovským.
(ik)

 
11.4.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 3169 krát