Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Cez sviatky sa aj hasilo

Počas štyroch dní veľkonočných sviatkov hasiči v Prešovskom kraji museli zasahovať pri 65 požiaroch. Až 22-krát horelo v pondelok. Najničivejšie požiare trápili hasičov na Veľký piatok a Bielu sobotu, kedy zasahovali v lokalite Ramžová vo Vysokých Tatrách a v obci Stráne pod Tatrami.

Do služby nastúpilo cez 100 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 34 príslušníkov Dobrovoľných hasičských zborov a šesť členov osádok vrtuľníkov Letky Ministerstva vnútra SR a ATE Poprad. Ako informoval médiá Jozef Mormák z prešovského Krajského riaditeľstva HaZZ, „štyri miliónovú škodu spôsobil požiar v obci Ihlany v okrese Kežmarok, kde horel les na ploche 17 ha. Pri požiari zasahovalo sedem príslušníkov z Okresného riaditeľstva HaZZ v Starej Ľubovni a 15 pracovníkov Spoločenstva vlastníkov lesa Ihlany. “ Rýchlym zásahom sa podarilo uchrániť hodnoty podľa odhadu majiteľa vo výške 2 milióny korún.
„Príčina požiarov vo väčšine prípadov bola stanovená ako úmyselné konanie – vypaľovanie suchých porastov, spaľovanie horľavých látok na voľnom priestranstve. Následky takéhoto konania si vo väčšine prípadov ľudia vôbec neuvedomujú. Aj takto si dokáže niekto krátiť svoje voľné chvíle a pripraviť hasičom veľa starostí a majiteľom nemalé materiálne škody, “ uviedol Mormák. Pri zistení vinníka sú pokuty u fyzických osôb do 10 tisíc Sk, právnická osoba môže zaplatiť až 500 tisíc korún. Hasiči upozorňujú, že v týchto dňoch budú vo zvýšenej miere monitorovať rizikové oblasti a vinníkov nemilosrdne pokutovať.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK