PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2844/v_tomto_roku_pribudne_54_bytov.html

V tomto roku pribudne 54 bytov

Mesto Prešov ukončilo v minulom roku 46 stavieb v celkovej hodnote za takmer 200 miliónov korún. Najviac financií - vyše 28 miliónov išlo na rekonštrukciu chladiarenského zariadenia zimného štadióna.

Mesto dokončilo rekonštrukciu západnej a východnej strany Hlavnej ulice vrátane vjazdu do centra z Jarkovej ulice a Ku Kumštu za približne 24 miliónov korún. Stavebníci tu položili cez 3000 m2 dlažby, vymenili dažďové prípojky, umiestnili na oddychovú zónu nízke verejné osvetlenie, prvky drobnej architektúry, lavičky, svetelnú mapu Prešova a nahradili staré stromy za mladú zeleň. Na 25 školských stavieb išlo z mestského rozpočtu 21 mil. Sk, najviac peňazí preinvestovali na opravy striech. Kompletná rekonštrukcia Royovej ulice na Solivare si vyžiadala 11 mil. Sk, ktoré išli na kanalizáciu, chodník, verejné osvetlenie, rigol a vjazdy na jednotlivé pozemky.
Tri z plánovaných stavieb sa vôbec nerealizovali, ide o fontánu pred vysokoškolským areálom, úpravu okolia plastiky Jána Pavla II. a metropolitnú sieť. Ku kontraverzným stavbám patrí aj nedokončené dielo Múza. Na pešej zóne mala už niekoľko rokov stáť socha koňa, na ktorom sedí žena. Autor dielo nedokončil, v januári splatil zálohu, ktorú dostal od mesta na jeho realizáciu.
Šesť rozostavaných stavieb z vlaňajška prešlo do roku 2007. Mesto pokračuje vo výstavbe ďalších nájomných bytov na Majakovského a Sabinovskej ulici. Ide o totálnu rekonštrukciu a nadstavbu zdevastovaných bytov po Rómoch. Z celkového počtu 190 bytov za posledné dva roky dokončili 118 bytov, v tomto roku by sa do nových nájomných bytov malo nasťahovať ďalších 54 rodín. K rozostavaným stavbám patrí aj telocvičňa základnej školy na Sibírskej ulici, kde sa z plánovaných 39 miliónov korún vlani preinvestovalo 17 miliónov. Ešte pred komunálnymi voľbami tu slávnostne odovzdali do užívania halu o rozmeroch 48 krát 24 metrov, sprchy, šatne, sklady a kabinety. Do polovice júna tohto roku by mali dokončiť aj príjazdovú cestu, parkovisko a zeleň. Na dokončenie v tomto roku čaká aj rekonštrukcia strechy Domu smútku a sanácia Ulice Pod Šalgovíkom, kde došlo k zosuvu pôdy.
-mm-

 
13.4.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1879 krát