Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Jarkovský chce rúbať stromy

Podnikateľ Peter Jarkovský, ktorý kúpil začiatkom januára štyri susediace pozemky Pod Skalkou v prešovskej mestskej časti Dúbrava s celkovou rozlohou 25 000 štvorcových metrov, požiadal odbor podnikateľských činností a životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Prešove o výrub 62 kusov stromov.

Na pozemku sú postavené bytovky a vedie tadiaľ prístupová cesta aj k záhradkárskej oblasti. Ide o statné stromy brezy, jedle a smreka. Ako dôvod pre výrub uvádza v žiadosti presvetlenie pozemku. Jarkovský pre média dnes povedal, že „nechce, aby tieto stromy tam stáli a jeho zámerom je stavať“. Čo konkrétne, odmietol zverejniť. Na stredu pozval vedúci odboru podnikateľských činností a životného prostredia MsÚ Ján Grega majiteľa pozemku aj kompetentné štátne orgány. Jarkovský sa na miestnom šetrení nemieni zúčastniť. „Nech si šetria čo chcú, je to ich problém. Mám s týmto pozemkom svoje zámery, “ uviedol nový majiteľ pozemkov. Podľa Gregu, „po obhliadke zasadne komisia, ktorá rozhodne o ďalšom osude stromov. “ Jej členovia by mali vziať do úvahy fakt, že ide o všetky stromy na pozemku. Tvoria zeleň medzi bytovkami a na svahu ich koreňový systém plní dôležitú úlohu pri zosuve pôdy. Od apríla do októbra platí vegetačný kľud, kedy sa povolenie na výrub stromov nedávajú. Muselo by ísť o výnimočnú situáciu.
Jarkovský je známy skupovaním pozemkov v Prešove a okolí, s ktorými potom vydiera samosprávy. Jeho aktivity vyvrcholili rampou na Strojníckej ulici v priemyselnej zóne, kopou štrku na zastávke na Šafárikovej ulici a betónovou zátarasou pred bránou mestského cintorína.
O kúpu pozemkov pod komunikáciou v tejto lokalite malo záujem aj mesto Prešov. Poslanci ešte v minulom volebnom období schválili finančné prostriedky na majetkový prevod, Skôr než mesto podpísalo kúpno-predajnú zmluvu, Jarkovský sa stal ich majiteľom. Doterajšie rokovania s primátorom Pavlom Hagyarim nedospeli k žiadnej dohode.
-mm-

Súvisiace články
27.7.2007 Dodávku spred vchodu odtiahli 25.7.2007 Vchod na cintorín opäť zatarasený 15.5.2007 Chcú zrušiť zastávku 23.1.2007 Jarkovský má ďalšie pozemky - primátor odvolal vedúcu odboru mestského majetku 28.12.2006 12 udalostí regiónu v roku 2006 13.10.2006 Hagyari sľubuje "veľké veci" 2.10.2006 Benč Jarkovskému: „Nedohodnem sa, nech rozhodne súd!“ 30.9.2006 Jarkovský vs. mesto – ďalšie kolo 27.9.2006 Znova položil na cestu zábrany 26.5.2006 Zablokované pozemky menia majiteľa 9.5.2006 Spor o vlastníctvo cesty na Strojníckej ulici graduje 31.5.2005 Nájomca pozemku na Strojníckej spoplatňoval prejazd po ceste 1.4.2005 Mýto na Strojníckej stále hrozí, radnica sa obrátila na súd 31.3.2005 Opäť hrozí, že vodiči za prejazd Strojníckou ulicou zaplatia mýto
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK