Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

BLOG: Absencia politickej teórie u politikov

Človek ak chce niečím byť - v zmysle vykonávať určité povolanie a je potrebné mať k zvolenému povolaniu aj príslušné vzdelanie, tak jednoducho sa ide zapísať na školu a daný odbor študuje, a študuje rôzne publikácie, konfrontuje názory s jednotlivcami majúcimi podobné študijné chúťky za súbežnej kontroly vyučujúcim, ktorý už má predsa len hlbšie vedomosti v širšom základe konkrétneho odboru. Po ukončení, má teda legitímne právo očakávať, že to bude predovšetkým ON a jeho vzdelaniu podobní, ktorí budú v danom fachu hrať prím.

Prostredie slovenského parlamentu, a politiky vôbec, je v tomto výrazné špecifikum. Čím viac sa ho snažím pochopiť, tým mám viac otázok. Kto v tejto “vysokej” politike hrá prím? Odborníci na čo? Ako to potom tu vyzerá? Kedy už aj na Slovensku prebehne profesionalizácia v politike? V cyklických periódach sa ku mne dostávajú zoznamy kandidátov na poslancov do Národnej rady Slovenskej republiky. Ktože to tam kandiduje, ktože sa nám to tu chce spolupodieľať na legislatívnom procese? Koľko toho o celom systéme fungovania spoločnosti vie? Politika je o moci – dokáže ju zvládnuť naozaj hocikto? Presne tak isto “hocikto” ako “hocikto” môže kandidovať na tento zastupiteľský post? Na kandidátkach môžte nájsť aj povolania ako zdravotné sestričky, údržbár, herci, športovci, učiteľky materských škôl, základných škôl, chemici či z minulosti známy automobilový pretekár, alebo poľnohospodárka vyštudovaná v Bulharsku. Nad týmito zástupcami slovenských občanov pri tvorbe legislatívy som sa už viac krát pozastavil.
Kto týchto ľudí vyberá a na základe akých kritérií... Odbornosť to isto nebude. Rozumný človek asi na nič iné ako kúpenie si miesta na zvoliteľnom mieste kandidátky ani prísť nemôže.
Čo vedie ľudí, ktorí vyštudovali úplne iné odbory (ak vôbec nejaké vyštudovali) k tomu, aby sa spolupodieľali na tvorbe zákonov. Nechcem sa skutočne nikoho dotknúť, no zástupcovia z vyššie spomenutých povolaní, sú tiene parlamentu. Návrh zákona sa predkladá v paragrafovom znení, dokáže to chirurg? Navrhnutý zákon sa pripomienkuje, dokáže futbalový tréner vhodne argumentovať za opodstatnenosť a vhodnosť zákona? Použije správne argumenty, ak niečo také ako logika, alebo teória argumentácie vživote neštudoval? Dokážu vhodne nastaviť parametre bez semestra sociológie a hlbšej znalosti spoločnosti? Nik ma nepresvedčí o tom, že teória je nepodstatná. Teória je základom profesionality.
Spoločnosť je živý orgán, ktorý sa vyvýja, mení, dokáže ochorieť a možno ho uzdraviť. Prečo ja ako politológ nesmiem ísť na operačnú sálu a operovať človeka? Lebo som to neštudoval. Neviem to. Zabil by som ho. Tak prečo smie ísť do parlamentu lekár (tí sú tam desiatky) a uzdravovať spoločnosť ak to on neštudoval? Veď tak isto ako ja by som zabil človeka, ktorého by som operoval, tak on zabíja spoločnosť. Rozdiel je ten, že kým jednotlivec by zahynul hneď, tak spoločnosť umiera a hnije pomaly. Ale ona vymiera! A aj vždy bude, kým budú na rozhodovacích miestach ľudia na základe straníckej vernosti, straníckych príspevkov a nie na základe odbornosti, profesionality.
Na záver... ..
Uznávam rovnicu s troma zložkami Politika = politická teória+politická prax + mocenské inštitúcie Dám ruku do ohňa za to, že v slovenskom parlamente by som spočítal na prstoch jednej ruky poslancov, ktorí spĺňajú všetky tri zložky. Už dávnejšie bol robený prieskum v parlemente. Otázka č.1 Aké delenie moci poznáme+zložky moci. Otázka č.2 Tri znaky pomerného a tri väčšinového volebného systému. (maturant by mal vedieť 5) Poslanci trvali na tom, aby to prebehlo anonymne-ináč odmietli sa spolupodieľať na tom. Výsledok? Papierikov na ktorých bolo všetko správne bolo päť.

Na záver poznámka k 3 zložkám politika: Tá prvá chýba, a je to cítiť.

Braňo (floppy) Smolnický

autor je študentom politológie na katedre Teórie politiky Inštitútu politológie FF PU v Prešove

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK