Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Odhalili pamätnú tabuľu zosnulým policajtom

Za posledných 16 rokov prišli počas výkonu služobných povinností v Prešovskom kraji o život štyria príslušníci policajného zboru. Ich pamiatku sa rozhodli pripomenúť si na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru (KR PZ) inštalovaním pamätnej tabuľe, ktorú dnes slávnostne odhalil riaditeľ KR PZ František Leško.

Manželky trojice zosnulých policajtov pred pamätnou tabuľou (zľava Marta Romanová, Marta Šalamonová a Monika Čisáriková)

Pamätná tabuľa má pripomínať pamiatku Milana Šalamona, Vladislava Romana, Jána Vachaleca a Mariána Čisárika, ktorí prišli o život pri plnení si svojich povinností. Zhodou okolností všetci boli obeťami dopravných nehôd. „Bol to spontánny nápad. Je to vlastne vyjadrenie našej vďaky týmto bývalým kolegom a ich príbuzným a pozostalým za všetko, čo vykonali v policajnom zbore. Pri výkone služby prišli o to najcennejšie, čo človek má a to je život, “ uviedla hovorkyňa KR PZ Magdaléna Fečová. „Každý z nich mal svoju rodinu, o ktorú sa chcel postarať. Táto strata je pre nás všetkých ťažká a bolestná, “ dodal riaditeľ KR PZ v Prešove F. Leško.

Na slávnostnom odhalení pamätnej tabule sa zúčastnili aj manželky troch príslušníkov. „Mne sa to páči, bola som prekvapená, že sa také niečo robí. Od smrti manžela ubehlo už vyše 15 rokov. Večer išiel do práce a na druhý deň za mnou prišli jeho kolegovia a pýtali sa ma, či viem čo sa stalo, “ spomína azda na najnepríjemnejší zážitok života Marta Šalamonová. Jej manžel zahynul ako člen zásahovej skupiny, ktorá mala dopravnú nehodu na Levočskej ulici v Prešove. Mal 43 rokov a s manželkou v tom čase vychovávali tri deti vo veku 15 až 17 rokov. „Deti sú už teraz veľké, majú vlastné rodiny. Ich deťom ale dedko chýba. Je to ťažké, museli sme sa s tým ale zmieriť. Život ide ďalej, spomína sa ťažko, “ hovorí M. Šalamonová, ktorá ale na policajný zbor a prácu policajtov nezanevrela. „Manžel bol policajtom 22 rokov a ja žijem v tom duchu, že stále je. Keď vidím policajtov, ako keby to bol on. Len dúfam, že sa nikomu nič podobné nestane, “ dodala. Myšlienku pripomenúť si zosnulých policajtov ocenila aj Marta Romanová, ktorej manžel, príslušník hraničnej polície, zomrel pred desiatimi rokmi. Ako člen pešej hliadky podľahol následkom zranení, ktoré mu spôsobil opitý cyklista. Doma okrem manželky zanechal troch synov. „Aj keď dnes už je to lepšie, vtedy to bolo veľmi ťažké. Som ale rada, že sa niečo také aj na jeho počesť urobilo, “ povedala M. Romanová. Usmrteným policajtom bola venovaná aj svätá omša.
(ik)

Riaditeľ KR PZ F. Leško a trojica manželiek zosnulých policajtov pri odhalení pamätnej tabule
Pamätná tabuľa pripomínajúca štvoricu policajtov - M. Šalamona, V. Romana, J. Vachaleca a M. Čisárika, ktorí zahynuli počas plnenia služobných povinností
Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK