Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Slovenské opálové bane - dobrý tip na výlet

Slovenské opálové bane pri Prešove patria k najväčším atrakciám regiónu. Okrem tejto oblasti sa opálové bane nachádzajú len v Austrálii. V Slovenských opálových baniach je celkom 22 kilometrov podzemných chodieb, pre verejnosť je sprístupnený 1,5 kilometrový úsek štôlne Viliam.

Návštevník si môže rezervovať vyhľadávanie opálov vo vyhradenej lokalite, prehliadku šperkov z vybrúsených opálov i prechádzku po náučnom chodníku v baníckej osade Dubník. V okolí bane je mnoho zanedbaných pamiatok súvisiacich s ťažbou opálu. O ich obnovu a sprístupnenie sa usiluje Nadácia Dubnické opálové bane, ktorá z finančných prostriedkov EÚ vybudovala 400 metrový náučný chodník. Jeho súčasťou sú povrchové bane so zvyškami po kutacích prácach a piatimi malými podzemnými štôlňami dlhými 10 – 20 metrov. Z prostriedkov NEFO (neziskového fondu) Prešovského samosprávneho kraja chcú trasu medzi štôlňami Viliam a Jozef upraviť a vyznačiť na nej pamiatky - Banícky dom, ubytovňu, brusiareň, obecnú školu, kaštieľ i pamätník bývalej prenajímateľky bane Emy Goldschmiedtovej. Ako uviedol zástupca nadácie Martin Jančok, „na projekt žiadali od PSK podporu vo výške 190 tisíc korún. “ Ak budú úspešní, s prácami začnú okamžite.
Štôlňu Viliam s podzemným náučným chodníkom prevádzkuje firma Opálové bane Dubník a. s. Hoci je prístupná celoročne, v zime je hlavne útočiskom pre vyše 4000 kusov netopierov. Návštevnosť začína pribúdať v máji. Na prehliadku štôlne Viliam je dobre vopred sa nahlásiť. Kontakty sú zverejnené na internetovej stránke opalovebane.sk. Návštevník dostane prilbu, plášť a svetlo. Prehliadka trvá asi hodinu, nie je náročná, ale treba sa pripraviť na teplotu 5°C. Zástupca spoločnosti Jozef Jančok povedal, že „do štôlne vojde naraz najviac 20 návštevníkov. Vlani navštívilo Slovenské opálové bane 3 500 ľudí. “ Ich najčastejšou otázkou je, či odtiaľ naozaj pochádza najväčší kus drahého opálu na svete. Jančok túto informáciu rád potvrdí, ako udáva, „našli ho pred 236 rokmi a vážil 3035 ct (607g). “ Pre svoju hru s farbami dostal meno Harlekýn a je uložený v múzeu vo Viedni. Preto medzi zahraničnými hosťami dominujú Rakúšania a Nemci, prichádza veľa Angličanov, Maďarov, vlani sprevádzali aj návštevníkov z USA a Austrálie.
Najväčší ruch v areáli Slovenských opálových baní je počas letných prázdnin, kedy sa tu vystrieda okolo desať Táborov opálových permoníkov. Na jednotýždňový turnus môže prísť do 15 mladých ľudí, ktorí čistia povrchové zvyšky po dobývaní opálu.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK