PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/29/geopol_vyuziva_enzymy_klonovanych_dazdoviek.html

Geopol využíva enzýmy klonovaných dážďoviek

Unikátna metóda enzymdeg je základom technológie enzymatického čistenia kontaminovaných zemín, podzemných vôd a spevnených plôch ropnými uhľovodíkmi a ich derivátmi, ktorú od roku 1996 využíva prešovská spoločnosť Geopol, s. r. o.

Licenciu na použitie koncentrovaného roztoku enzymmix, získavaného zo špeciálne klonovaných dážďoviek (tie pre Geopol chovajú v Agropole v Želovciach), ako základu uvedenej metódy, kúpila od košickej firmy Boos dr. Otu Sovu. Aj keď tento spôsob čistenia je ekologicky, finančne, technologicky nenáročný a na jeho použitie dalo Ministerstvo zdravotníctva SR súhlas, podľa informácií od konateľa spoločnosti Pavla Poláka v tomto roku pracujú so všetkými svojimi sanačnými stanicami predovšetkým v Maďarsku. Najnovšie má Geopol veľmi úspešnú asi mesačnú spoluprácu s firmou MOL pri dekontaminácii zásobníkov etylmerkaptánov.

Enzymmix ako zmes hydrolytických enzýmov rozkladá ropné uhľovodíky vyššieho radu na jednoduchšie uhľovodíkové reťazce a v konečnom výsledku až na vodu a kysličník uhličitý. Rýchlosť štiepenia je rozdielna a ako P. Polák konštatoval, napr. následky ropnej havárie na železničnej trati Čečejovce - Moldava nad Bodvou v dĺžke 5, 8 km odstraňovali 2 týždne. Práve súčasnú spoluprácu so Železnicami SR hodnotil P. Polák ako veľmi zlú, pričom sa pred 2-3 rokmi rozbiehala veľmi nádejne. V tomto roku nedostali ešte ani jednu objednávku. Do okruhu zákazníkov Geopolu patria strojárske, dopravné a potravinárske podniky, firmy prevádzkujúce benzínové čerpadlá, orgány činné v ochrane životného prostredia a orgány samosprávy miest a obcí.

Geopol vznikol v roku 1990 so zameraním na geologický prieskum a na likvidáciu kontaminovanej zeminy. V súčasnosti technológia s uplatnením metódy enzymdeg tvorí 90 percent náplne činnosti. Firma zamestnávala najviac ľudí v roku 1998 - do 40, v súčasnosti 15. V roku 1998 dosiahla aj svoj doterajší maximálny ročný obrat a to 25 miliónov Sk. Súčasnú ekonomickú situáciu firmy konateľ charakterizoval slovom "prežívanie". Významnú objednávku na dodávku 10 miliónov dážďoviek dostal nedávno Geopol z Holandska. Svoje sanačné práce už vyviezol okrem Maďarska aj do Česka.

 
17.7.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 5175 krát