PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2910/zaujem_o_letne_terasy_je_velky.html

Záujem o letné terasy je veľký

Záujem o prevádzkovanie letných terás je v Prešove veľký, na radnici zatiaľ evidujú 23 žiadostí, k nim by však mali pribudnúť ďalšie. K umiestneniu každej terasy sa vyjadruje Útvar hlavného architekta, ktorý vydáva záväzné stanovisko s podmienkami i technické riešenie.

Doteraz vyhoveli 16-tim žiadateľom. Väčšina prevádzkovateľov čaká na teplejšie počasie a terasy chcú otvárať v prvý májový týždeň. Ako uviedol Vladimír Trejbal z odboru finančného a plánovania Mestského úradu v Prešove, vlani radnica získala za prenájom plochy pre letné terasy 1,3 mil. Sk. V tomto roku sa suma za prenájom plochy nemenila. Platí Všeobecne záväzné nariadenie o dani za záber verejného priestranstva - na Hlavnej ulici v centre mesta je sadzba osem korún na deň za meter štvorcový, v ostatných častiach mesta je tento poplatok nižší o dve koruny. Tieto sadzby platia do konca septembra, po tomto termíne poplatky klesnú na polovicu. Podľa Trejbala tohtoročný zisk by sa nemal veľmi líšiť od toho z minulého roka.
Vlani bolo v Prešove 31 letných terás. Ani jeden z prevádzkovateľov nepožiadal o celoročný prenájom pozemku, letné terasy zlikvidovali po prvých mrazoch. Najväčšia terasa bola na Exnárovej ulici na ploche 85 metrov štvorcových, najmenšia, s plochou 14 metrov štvorcových, bola akoby symbolicky pri reštaurácii s názvom Bonsaj na Sabinovskej ulici. V tomto roku podľa doterajších žiadostí bude najväčšou terasou zariadenie U vodníka na sídlisku Sekčov, najmenšiu chce otvoriť jej majiteľ na Okružnej ulici s názvom Caffetéria na ploche 21 štvorcových metrov.
-mm-

 
30.4.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1845 krát