PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2943/sdku-ds_kritizuje_kroky_radnice.html

SDKÚ-DS kritizuje kroky radnice

Prešovská radnica pripravuje zvýšenie poplatkov v zariadeniach Domova dôchodcov (DD) v Prešove a Domova sociálnych služieb (DSS) na Cemjate v priemere u jedného klienta o 1000 až 1500 Sk na mesiac. Proti tomuto návrhu je SDKÚ-DS, ktoré dnes zverejnilo svoje dôvody.

Poslanec mestského zastupiteľstva a člen Mestskej rady Juraj Hurný informoval, že SDKÚ-DS „nebude na úkor dôchodcov plátať diery v hospodárení v týchto inštitúciách“. Návrh na jednostranné zvyšovanie poplatkov považuje SDKÚ-DS za nesystémový krok. „Vzhľadom na predvolebné sľuby pána primátora vo vzťahu k dôchodcom sme z jeho strany očakávali skôr zmeny v kvalite služieb pre dôchodcov a nie návrh na ich zdražovanie. Sme pripravení diskutovať o takých návrhoch, ktoré budú problémy v prešovských domovoch dôchodcov riešiť systémovo, “ uviedol Hurný. SDKÚ-DS zatiaľ nepredloží vlastný návrh na lepšie hospodárenie a zvýšenie kvality služieb v DD a DSS. Podľa Hurného „primátor má na to 200 úradníkov, mali by to riešiť tí, ktorí za to berú peniaze. “ Pokiaľ úrad takýto návrh nevypracuje, poslanci za SDKÚ-DS ho predložia do zastupiteľstva v dohľadnom čase. O probléme budú rokovať aj s KDH, ktoré je ich koaličným partnerom v poslaneckom klube v mestskom zastupiteľstve. Rovnaký názor ako prezentuje SDKÚ-DS už vyjadrila aj poslankyňa a členka Mestskej rady za KDH Andrea Turčanová.
Návrh na zvýšenie poplatkov schválila koncom apríla Mestská rada. Zvýšenie poplatkov by malo ročne priniesť do obidvoch zariadení spolu o 2 mil. Sk viac. Zdražovanie poplatkov sa má týkať rozlohy za užívanú plochu v zariadení, používania vlastných elektrických spotrebičov a poplatku za zaopatrenie. Radnica navrhuje zaviesť aj nový jednorázový poplatok pri prijatí do DD na Veselej ulici v centre mesta vo výške 10 tis. Sk. Navrhované zmeny by mali začať platiť od júla tohto roku, poslanci o návrhu budú rokovať na najbližšom zastupiteľstve.
-mm-

 
7.5.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2591 krát