Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Znamienka vyšetrovali zadarmo

V ambulancii lekárskej kozmetiky Dermatovenerologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove vyšetrili v pondelok - počas Európskeho dňa melanómu – vyše 150 klientov.

Išlo o bezplatné vyšetrenie podozrivých materských znamienok zamerané na prevenciu najzhubnejšieho kožného nádoru – malígneho melanómu. Ako informovala primárka oddelenia Klára Martinásková, „v priebehu jediného dňa zachytili dvoch pacientov s podozrením na malígny melanóm, diagnostikovali dva prípady rakovinotvorného nádoru a dva nádory nezhubné. “ Spolu 75 pacientov poslali na plastickú chirurgiu, kde im vyberú pigmentové znamienko a vzorku pošlú na histologické overenie. Výsledky dostane melanómová komisia asi do jedného mesiaca.
O vyšetrenie materských znamienok a pigmentových zmien na koži bol v pondelok na tomto oddelení obrovský záujem, v ambulancii pracovali od 7.00 do 17.00. „Robili sme bez prestávky traja lekári - špecialisti. Napriek tomu niektorí pacienti sa rozhodli prísť na prehliadku v iný deň ešte do konca tohto týždňa. Problémom je, že máme k dispozícii iba jeden dermatoskop, potrebovali by sme vylepšiť strojové vybavenie. Aj keď to bol zaťažujúci deň, táto preventíva je veľmi dôležitá, “ uviedla primárka. Klientelu v pondelok tvorili ľudia od sedemmesačného bábetka až po 90-ročnú starenku, väčšina pacientov bola vo veku 18 až 30 rokov. Pri zistení podozrivých kožných zmien pacienta poučili o ďalšom liečebnom postupe. Všetci návštevníci kožnej ambulancie dostali aj dobré rady, ako sa chrániť pred slnečným UV žiarením.
V roku 2005, kedy vzniklo Dermatovenerologického oddelenie tu mali 50 pacientov s melanómom, o rok neskôr im pribudlo 15 nových prípadov. Podľa Martináskovej, u niektorých ľudí stále pretrváva predsudok, že po chirurgickom odstránení sa pigmentové znamienka zvrhnú na rakovinu kože. „Opak je pravdou, pretože začínajúce nádorové zmeny na koži je najlepšie včas odstrániť. Rovnako dôležitá je ochrana pred provokujúcimi faktormi, ako je UV žiarenie a chronické dráždenie, “ tvrdí primárka. Prvým signálom, že niečo nie je v poriadku, býva svrbenie, krvácanie a zmena farby pigmentového znamienka.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK