Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: Silence, Exsilence

V roku 1993 patrila medzi najžiadanejšie prešovské kapely skupina Silence. Táto kapela sa dostala do povedomia svojim štýlom, ktorému sa zvyklo hovoriť street-rock. Vo svetovom meradle ho razili najmä v tom čase mimoriadne obľúbení Guns N´ Roses.

Exsilence

Silence sa do povedomia dostal krátko po svojom vzniku, hral v zostave Rastislav Fertáľ - gitara, Jaro Lozák - gitara, Richard Kohlmayer - basgitara, Jozef Zábava - bicie a Marián Petranin - spev. Po roku odišli obaja gitaristi, kapela sa rozpadla.

Jej líder Majo Petranin však dal dokopy novú zostavu a pred osvedčený názov priradil skratku Ex. Takto vznikol Exsilence. „Medzi blokmi v Solivare sme našli Dušana Gumana a Cica. S nimi sme hrali asi rok a pol, “ spomína na vznik pokračovateľov skupiny Silence R. Kohlmayer.

Gitary sa potom chopil spevák M. Petranin a pribudol ďalší gitarista Imo Kutšinský. V období rokov 1996 - 98 kapela opeknela. Pribrala dve klávesáčky - Marika Mikovú a Maju Adamovú (áno, tú z Markízy). Na motorkárskom zraze na Sigorde v roku 1998, ktorý bol jedným z najúspešnejších vystúpení skupiny Exsilence, hral s kapelou ešte Kristián Klíma a speváčka Jana Totcimáková.

Koncom 90. rokov sa kapela nadobro rozpadla. Speváčka odišla do Švajčiarska, líder Marián Petranin doštudoval pravoslávnu bohosloveckú fakultu v Prešove a odišiel do Bratislavy, kde sa stále venuje muzike. Kutšinský a Kohlmayer začali pôsobiť v DX Sons, druhý menovaný je dnes členom kapely Desire. Gitaristi ešte z pôvodnej zostavy Silence pôsobia v Šarišskej nátierke, resp. Saprophyte. Po kapele Exsilence ostali dva demoalbumy, nahrané v prešovskom AD Micro štúdiu. Nahrávku má aj Silence.

Foto: archív autora

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK