Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Po 70-tich rokoch majú prešovskí hasiči zrekonštruovanú stanicu

Slávnostným prestrihnutím pásky ministrom vnútra Róbertom Kaliňákom dnes boli prešovským hasičom slávnostne odovzdané do užívania zrekonštruované priestory hasičskej stanice v Prešove. Slávnostná udalosť sa konala pri príležitosti osláv sv. Floriána – patróna hasičov, ako aj 5. výročia vzniku Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 160.výročia dobrovoľného HaZZ mesta Prešov.

Rekonštrukcia hasičskej stanice trvala tri roky a stála 42 miliónov Sk

Rekonštrukcia hasičskej stanice sa začala v máji 2004, trvala tri roky a bola poslednou z troch etáp rekonštrukcie celého hasičského areálu. Vynovené priestory budú slúžiť pre 49 zásahových hasičov. „Ubehlo už 70 rokov odvtedy, čo do tejto budovy vstúpil prvý hasič a odvtedy neprebehla žiadna rekonštrukcia. Po 70-tich rokoch si budova, ale aj hasiči zaslúžili niečo solídne, niečo na úrovni 21. storočia, “ uviedol riaditeľ KR HaZZ v Prešove Miroslav Kanaš. Rekonštrukciou prešli garážové, sociálne a hygienické priestory, vytvorené boli podmienky na školenia i výcvik. Celkové náklady na zrekonštruovanie hasičskej stanice sa vyšplhali na 42 miliónov korún.

Pri tejto príležitosti hasiči predstavili aj nový špeciálny hasičský automobil, na zakúpenie ktorého získali vďaka spolupráci s hasičmi z Malopoľského vojvodstva so sídlom v Krakove finančné prostriedky z EÚ v rámci Programu Interreg IIIA vo výške 18,6 milióna korún. Vozidlo pritom budú obidve hasičské zbory využívať spoločne. „Je to vozidlo určené na povodne a ekologické havárie, má 13 čerpadiel, prostriedky na zdravotnú pomoc, záchranárske náradie i prístroje pre troch potápačov. Je to taká malá hasičská stanica. Je to unikát, ktorý máme ako jediný na Slovensku, “ predstavil nový prírastok do výbavy prešovských hasičov M. Kanaš. Oslavy Sv. Floriána, pri ktorých sa slávnostná udalosť konala, pokračovali aj na pešej zóne historickým hasičským sprievodom mestom, ukážkami zásahov hasičov, ako aj predstavením požiarnej techniky. Súčasťou podujatia bolo odovzdanie ocenení deviatim príslušníkom HaZZ za ich službu v zbore, udelených bolo aj 25 pamätných medailí za obetavú pomoc pri rozvoji požiarnej ochrany.
(ik)

Minister vnútra SR Róbert Kaliňák spolu s riaditeľom KR PZ v Prešove M. Kanašom (vľavo) a prezidentom HaZZ J. Palušom (vpravo)
Hasiči predstavili aj nové špeciálne vozidlo na povodne
Historický sprievod mestom I.
Historický sprievod mestom II.
K videniu boli aj ukážky historickej hasičskej techniky
Ocenenia a pamätné medaily si prevzalo 34 príslušníkov HaZZ
Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK