Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Prešovskom kraji zaregistrovali 1251 povolení

Všetkých 1251 žiadostí o povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti zaregistroval odbor zdravotníctva Krajského (KÚ) v Prešove. Tento proces sa podľa novely zákona o zdravotnej starostlivosti týkal všetkých povolení vydaných pred 1. aprílom t. r. Z tých poskytovateľov, ktorým takéto licencie boli vydané pred uvedeným dátumom nepožiadali o ďalšie povolenie len štyria.

Informoval o tom 15. novembra vedúci odboru Peter Bandura.

Inventúra povolení bola potrebná najmä preto, aby bolo jasné, či sú všetky funkčné. Pred 1. aprílom 2000 ich vydávali totiž rôzne inštitúcie - ministerstvo zdravotníctva, obvodné, okresné i krajský úrad.

Odbor skončil takisto prieskum siete zdravotníckych zariadení poskytujúcich primárnu zdravotnícku starostlivosť na území Prešovského kraja. "Získané čísla prekvapili aj nás a nepotvrdzujú reči o tom, že by v našom kraji bolo dosť lekárov," uviedol P. Bandura. Z monitoringu vyplynulo, že je v kraji 2169 obyvateľov na jedného praktického lekára dospelých (celoslovenský priemer 1873,3), 1150 na jedného praktického lekára pre deti a dorast (907), 5289 žien na jedného gynekológa (4886) a 2387 obyvateľov na jedného stomatológa (2330,4). Ako však P. Bandura naznačil, sieť v najbližšom období i napriek ich očakávaniam posilnená nebude, pretože od 1. apríla 1999 platí ministerské opatrenie na jej "umŕtvenie". Vedúci odboru však informoval, že všetky poznatky aj s príslušným komentárom poslali ministerstvu zdravotníctva, ktoré je dnes jediné zo zákona zodpovedné za tvorbu tejto siete. Za najväčší výkričník v nej označil P. Bandura skutočnosť, že na 19 597 žien v okrese Sabinov sú len dvaja gynekológovia. Najviac lekárov prvého kontaktu chýba v okresoch Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov. Objavuje sa už aj problém, že po lekároch, ktorí odchádzajú do dôchodku niet náhrady a tým sa ohrozuje dostupnosť zdravotníckej starostlivosti. Najnovšie v okrese Stará Ľubovňa po dohode s okresným štátnym lekárom práve preto združili dva zdravotnícke obvody. Podiel na tejto situácii má podľa P. Banduru o. i. nedomyslené financovanie atestačného školenia absolventov lekárskych fakúlt.

Tieto čísla - podobné do konca roka 2000, i keď to bude komplikovanejšie, zistia aj o poskytovateľoch sekundárnej zdravotníckej starostlivosti - nehovoria o kvalite práce lekárov (v drvivej väčšine neštátnych), o počte vyšetrených pacientov. V tejto súvislosti P. Bandura informoval, že do 14. novembra t. r. odbor evidoval 15 sťažností, týkajúcich sa poskytovania zdravotníckej starostlivosti. Dve uznal ako opodstatnené, ale nezistil také nedostatky, ktoré by viedli až k odobratiu licencie.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK