Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Poslanci opäť predviedli rokovací maratón

Včerajšie 5. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove opäť úspešne nadviazalo na dve maratónske diskusné stretnutia prešovských poslancov, ktorí tentokrát rokovali takmer 11 hodín.

Poslanci za tento čas prerokovali 23 bodov. Hneď na úvod prijali návrh opatrení na odstránenie nedostatkov zistených kontrolou hlavného kontrolóra v spoločnosti Prešov Real. Schválený materiál obsahuje šesť oblastí opatrení, v ktorých už došlo, alebo má dôjsť k náprave. Jedným z opatrení sú aj úlohy týkajúce sa finančnej kontroly a finančného auditu, v rámci ktorého bol bývalý konateľ spoločnosti a v súčasnosti aj poslanec MsZ Jozef Kislík vyzvaný na vrátenie sumy 136 125 korún, ktoré si vyplácal na základe štyroch dodatkov k pracovným zmluvám, ktoré sám podpísal.

Poslanci potom prijali informáciu o príprave zriadenia chránenej dielne na Mestskej polícii (MsP), už po druhýkrát ale bol z rokovania stiahnutý návrh Všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa mali stanoviť ceny za nájom pozemkov vo vlastníctve mesta. Poslanci vytýkali návrhu, ktorý mal znížiť ceny za prenájom pozemkov slúžiacich na podnikateľskú činnosť v oblasti obchodu a služieb, jeho nespravodlivosť a žiadali ho zjednodušiť. Mestský parlament potom vzal na vedomie ekonomické výsledky príspevkových i obchodných spoločností s účasťou mesta za minulý rok, u obchodných spoločností rozhodol aj o prerozdelení ich zisku. Keďže sa poslanecké kluby nedohodli na nových členoch, predsedoch i podpredsedoch predstavenstiev a dozorných rád týchto spoločností, o vymenovaní ktorých mali hlasovať, o odvolávaní starých, ani vymenovanie nových členov napokon nerozhodovali.

Po dlhej diskusii, ktorá rozdúchala vášne medzi opozičným klubom KDH-SDKÚ-DS a primátorom mesta, poslanci schválili správu o plnení plánu investičnej výstavby a plnení rozpočtu hospodárstva mesta za 1. štvrťrok tohto roka, v rámci ktorého zvýšili rozpočet v rámci príjmovej i výdajovej časti o takmer 139 miliónov korún. Na návrh poslanca Milana Benča (nezávislý) pritom odsúhlasili každému z výborov mestských častí 1,5 milióna korún na realizáciu potrebných investícii v ich volebných obvodoch. Bez väčších pripomienok poslanci prerozdelili pre 42 subjektov vyše 1,42 milióna korún z Mestského fondu podpory a rozvoja športu na 1. polrok. Zastupiteľstvo prijalo aj dodatok k Organizačnému poriadku MsP a pričlenilo obec Demjata do spoločného školského obvodu základných škôl mesta Prešov, kde je v súčasnosti združených už 26 obcí. Na záver poslanci schválili termíny zasadnutí Mestskej rady a Mestského zastupiteľstva na 2. polrok tohto roka. MsR sa v 2. polroku stretne šesťkrát, MsZ má naplánované štyri rokovania. Najbližšie sa zastupiteľstvo stretne už v piatok 8. júna, kedy je na programe slávnostné zasadnutie pri príležitosti 760. výročia 1. písomnej zbierky o Prešove.
(ik)

Súvisiace články
31.5.2007 Cenu mesta udelia Lacovi Pavlovičovi 31.5.2007 MsZ: Zvyšovali sa platy 30.5.2007 Prešovčania budú mať krytý bazén aj v lete 18.5.2007 MsR predovšetkým o REAL-e
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK