Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Dni mesta pokračujú zajtra Dňom záchrany a ľudským „Človeče...“

Dni mesta Prešov (4. – 10. jún) budú po svojom dnešnom otvorení pokračovať bohatým programom aj v utorok. Už od 10. hodiny sa na pešej zóne rozbehne akcia Deň záchrany života, poobede sa zase odohrá „Súboj roka“ mimovládnych organizácií o grant Komunitnej nadácie Prešov.

Deň záchrany života je súčasťou blížiaceho sa Svetového dňa darcov krvi a je zameraný na oslovenie dobrovoľných darcov tejto vzácnej tekutiny priamo v uliciach mesta. Tí budú môcť svoju krv darovať v priestore pred Ľudovou bankou od 10. do 18. hodiny. „Na námestí bude k dispozícii odborný tím, ktorý odoberie krv podobne ako na našej stanici. Samotný odber bude trvať 10 až 15 minút, pred každým odberom sa vyšetrí hemoglobín, okrem toho u všetkých prvodarcov orientačne vyšetríme krvné skupiny. Darcovia budú mať pripravené aj občerstvenie, “ priblížila priebeh odberov primárka Národnej transfúznej služby Jana Leško-Andraščíková. Okrem odberov budú na námestí prebiehať aj ukážky práce záchranárov s cieľom naučiť ľudí poskytovať prvú pomoc pri priamom ohrození života kriesením srdca a pľúc. „Pripravených bude päť makiet, na ktorých si ľudia pod vedením odborníkov môžu nacvičovať masáž srdca, umelé dýchanie, premietať sa budú aj filmy s pokynmi ako správne kriesiť a postupovať pri takejto vážnej situácii. K dispozícii budú aj dve sanitky rýchlej lekárskej pomoci, v ktorých sa ľudia budú môcť zoznámiť s možnosťami záchranárov pri ich výjazdoch, “ prezradila konkrétnosti programu predsedníčka OZ Resuscitácia Ľubomíra Romanová.

Od 14. hodiny sa pred Mestským úradom uskutoční akcia Komunitnej nadácie Prešov (KNP) pod názvom „Súboj roka“, v ktorom budú proti sebe súťažiť štyri mimovládne organizácie v „ľudskej podobe“ známej nemeckej hry „Človeče, nehnevaj sa…“. „Súbojom roka chceme zviditeľniť obyčajných, no vnútrom výnimočných ľudí, ktorí bez nároku na odmenu pomáhajú robiť Prešov lepším pre všetkých, a zároveň im ponúknuť možnosť zabaviť sa, navzájom sa spoznať a zasúťažiť si o zaujímavú odmenu, “ uviedla riaditeľka KNP Katarína Minárová. Víťaz súboja roka získa od KNP grant vo výške 10-tisíc korún. Súčasťou dňa bude aj bohatý kulturný program, v ktorom vystúpia Katka Koščová, Júlia Smolková, skupina Noc a deň, divadlo Romathan a ďalší.
(ik)

Súvisiace články
6.6.2007 Deň záchrany života oslovil až 60 prvodarcov 4.6.2007 Začali Dni mesta Prešov
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK