Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Súdne spory mesta

Mesto Prešov figuruje v 98 súdnych prípadoch. Z tohto počtu je 13 súdnych sporov v štádiu odvolacieho konania, mesto sa odvolalo v piatich prípadoch. Ďalších 29 sporov tvoria pohľadávky postúpené s právoplatným súdnym rozhodnutím na výkon rozhodnutia.

Ide predovšetkým o určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam, neplatnosť kúpnych zmlúv, finančné náhrady za užívanie pozemkov a vymáhanie pohľadávok. Nie sú tu zahrnuté súdne spory s neplatičmi za užívanie nájomných bytov, ktoré rieši firma Spravbytkomfort, a.s.. Ako uviedla Daniela Štieberová, poverená vedením odboru mestského majetku, „na prešovskej radnici, mesto vymáha cestou súdu a exekútorov staré aj nové nedoplatky za prenájom v celkovej výške 1,5 milióna korún. “ Vlani na odbore mestského majetku evidovali 374 nájomných zmlúv s plánovaným ročným príjmom do 4 miliónov Sk. Nedoplatky za posledný rok na nájomnom dosiahli sumu 430 tisíc korún, časť týchto peňazí však prišlo na účet mesta v priebehu tohto roka. Aby nedochádzalo k ďalšiemu nárastu nedoplatkov za prenájom mestských priestorov a pozemkov, odbor mestského majetku prijal opatrenie, na základe ktorého pri dvoch po sebe neuhradených splátkach môže odstúpiť od nájomnej zmluvy.
Podľa poslednej inventarizácie majetku a záväzkov mesto Prešov hospodárilo ku koncu roku 2006 s majetkom v celkovej výške cez 7,8 mld. Sk. Majetok vo výške 5,5 mld. Sk majú v správe mestské organizácie. Ďalšie nehnuteľnosti radnica prenajíma fyzickým a právnickým osobám.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK