Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na slávnostnom zastupiteľstve udelili Cenu mesta Prešov

Pri príležitosti osláv 760. výročia prvej písomnej zmienky o meste Prešov sa včera v historickej sále Divadla Jonáša Záborského konalo slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove.

Ladislav Pavlovič pri preberaní Cena mesta za rok 2006 z rúk primátora Pavla Hagyariho

V ani nie hodinovom programe najprv odznel text historickej listiny vydanej kráľom Belom IV. 7. novembra 1247, ktorá je vlastne prvou zmienkou o Prešove. Slávnostným príhovorom sa potom poslancom prihovoril primátor Pavel Hagyari, ktorý následne odovzdal aj Cenu mesta Prešov za rok 2006. Tú si v sprievode svojej dcéry prišiel prevziať dlhoročný prešovský futbalista a rodák Ladislav Pavlovič. Rýchly pravý útočník, zaslúžilý majster športu a historicky prvý slovenský člen Klubu ligových kanonierov získal ocenenie za celoživotné dielo a vklad do rozvoja športu a vynikajúcu reprezentáciu mesta. Program zasadnutia potom spestrili vystúpenia sólistov opery štátneho divadla v Košiciach Lucie Knotekovej a Petra Bergera.

Na slávnosti sa zúčastnili aj delegácie ôsmich partnerských miest Prešova z maďarskej Nyíregyházy, poľského Noweho Sanczu, ukrajinského Mukačeva, českej Prahy 10, talianskej Brugerie, bulharského Gabrova, nemeckého Remscheidu a mesta Keratsini z Helénskej republiky, s ktorými primátor dopoludnia podpísal na radnici nové zmluvy o partnerstve. Pri tejto príležitosti primátor uviedol: „Podpisom partnerských zmlúv máme možnosť prepojiť deklaráciu s praxou a vytvoriť tak pokrvný zväzok v oblasti kultúry, športu ale aj medziľudských vzťahov. Zmluvy ale nie sú len deklaráciou o spolupráci. Verím, že stelesňujú priestor, v ktorom sa budeme vzájomne spoznávať, inšpirovať, komunikovať a vymieňať bohaté skúseností zo správy územných celkov. “ Partnerskými mestami Prešova sú aj francúzsky La Courneuve a americký Pittsburgh.
(ik)

Súvisiace články
31.5.2007 Cenu mesta udelia Lacovi Pavlovičovi
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK