PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3062/na_slavnostnom_zastupitelstve_udelili_cenu_mesta_presov.html

Na slávnostnom zastupiteľstve udelili Cenu mesta Prešov

Pri príležitosti osláv 760. výročia prvej písomnej zmienky o meste Prešov sa včera v historickej sále Divadla Jonáša Záborského konalo slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove.
Ladislav Pavlovič pri preberaní Cena mesta za rok 2006 z rúk primátora Pavla Hagyariho

V ani nie hodinovom programe najprv odznel text historickej listiny vydanej kráľom Belom IV. 7. novembra 1247, ktorá je vlastne prvou zmienkou o Prešove. Slávnostným príhovorom sa potom poslancom prihovoril primátor Pavel Hagyari, ktorý následne odovzdal aj Cenu mesta Prešov za rok 2006. Tú si v sprievode svojej dcéry prišiel prevziať dlhoročný prešovský futbalista a rodák Ladislav Pavlovič. Rýchly pravý útočník, zaslúžilý majster športu a historicky prvý slovenský člen Klubu ligových kanonierov získal ocenenie za celoživotné dielo a vklad do rozvoja športu a vynikajúcu reprezentáciu mesta. Program zasadnutia potom spestrili vystúpenia sólistov opery štátneho divadla v Košiciach Lucie Knotekovej a Petra Bergera.

Na slávnosti sa zúčastnili aj delegácie ôsmich partnerských miest Prešova z maďarskej Nyíregyházy, poľského Noweho Sanczu, ukrajinského Mukačeva, českej Prahy 10, talianskej Brugerie, bulharského Gabrova, nemeckého Remscheidu a mesta Keratsini z Helénskej republiky, s ktorými primátor dopoludnia podpísal na radnici nové zmluvy o partnerstve. Pri tejto príležitosti primátor uviedol: „Podpisom partnerských zmlúv máme možnosť prepojiť deklaráciu s praxou a vytvoriť tak pokrvný zväzok v oblasti kultúry, športu ale aj medziľudských vzťahov. Zmluvy ale nie sú len deklaráciou o spolupráci. Verím, že stelesňujú priestor, v ktorom sa budeme vzájomne spoznávať, inšpirovať, komunikovať a vymieňať bohaté skúseností zo správy územných celkov. “ Partnerskými mestami Prešova sú aj francúzsky La Courneuve a americký Pittsburgh.
(ik)

 
9.6.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2145 krát