PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3076/fhe-komajota.html

FHE: Komajota

Skupinu Komajota tvoria bubeník Stanislav Čorej, basgitarista Michal Kráľ a klávesák a spevák Martin „Huso“ Husovský. Kapela debutovala tohto roku albumom Časopriestor, ktorý vydal Universal music.
Komajota

Názov Komajota znamená bodku nad mäkkým i. Jej členovia predtým pôsobili vo viacerých prešovských formáciách, všetci traja sa napríklad stretli v Nude (v jednej z neskorších zostáv), M. Husovský pôsobil v The Raindown či kapele Katky Koščovej. V tejto zostave sa Komajota sformovala začiatkom roka 2005, pričom od začiatku sa jej členovia rozhodli tvoriť hudbu bez gitary, založenú na klavírnom základe.

Štartom ku kariére bolo finálové umiestnenie na súťaži U. S. Talent Night, vďaka ktorému kapela nahrala singel a videoklip Ráno v novinách, neskorší prvý hit albumu Časopriestor.

Huso je známy predovšetkým ako klávesák. Ako sa dostal k mikrofónu?
„Tiež som nikdy netušil, že to tak dopadne, ani som nemal také ambície. No nejako logicky z našej trojice vyšlo, že by som mal spievať. Skladal som skladby aj skôr, pre viacerých interpretov, ale tie srdcovky som si nechával pre seba, až sa vykvasili do podoby Komajoty. A čo sa týka spevu, tak som ešte v 15 rockoch spieval v kapele TBC Light, čo bola taká alternatívna hudba. Potom som s tým prestal, “ povedal pre Korzár.

Hudobnú stránku Komajoty má na svedomí Huso, o texty na prvom albume sa podelili jeho brat Jozef Husovský, Michal Baláž a Silvia Kaščáková. V súčasnosti sa Komajota venuje najmä koncertným aktivitám.

Update 12/2008: V roku 2008 Komajota hojne koncertovala a vydala druhý album Bludisko s hitom Mesto v nás podporujúcim kandidatúru Prešova na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Foto: komajota.sk

Rozhovor: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=446

Web: http://www.komajota.sk

 
28.7.2007 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 15477 krát