Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Od Phare dostanú na dva roky 11 miliónov EUR

Nespokojnosť s vyčlenením 50 miliónov Sk vo vládnom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2001 na krytie štátnych programov realizovaných Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) vyjadril 21. novembra v Prešove jej generálny riaditeľ Juraj Majtán.

Ak bude schválená len taká čiastka, tak agentúra bude mať problémy s podporou napr. projektov na zavádzanie systémov kontroly akosti. J. Majtán takisto informoval, že v priebehu budúcich dvoch rokov dostane NARMSP z programu Phare 11 miliónov EUR na realizáciu programu poradenstva, koordinačných aktivít, finančných podporných programov a Euro Info Centrá.

J. Majtán spolu s riaditeľkou odboru regionálneho rozvoja NARMSP Katarínou Kellenbergerovou prezentovali 21. novembra na konferencii Slovenské malé a stredné podniky na ceste do Európskej únie v Prešove štruktúru ôsmich štátnych programov na podporu malého a stredného podnikania. V súvislosti s podpornými finančnými programami, ktorých zdroje sú tvorené tak štátnym rozpočtom SR ako i príspevkami z fondu Phare, J. Majtán zdôraznil, že v rámci podporného úverového programu nedávno vybavili 1000. klienta (od roku 1994). V ich portfóliu sú úvery za 3,3 miliardy Sk. Na tomto procese si pochvaľoval revolvingový efekt, keďže agentúra na začiatku do programu vložila iba 1,7 miliardy Sk. Generálny riaditeľ takisto zvýraznil, že na prvých miestach podľa počtu vybavených klientov sú Košický, Banskobystrický a Prešovský kraj, o 4. a 5. miesto sa delia kraje Bratislavský a Nitriansky. Ocenil aj to, že iba 13 percent z klientov sú problémoví, t. j. meškali alebo meškajú s dvoma a viac platbami. Ešte lepšia situácia je v tejto súvislosti v mikropôžičkovom programe. Doteraz ani jedna mikropôžička nie je problémová. Ku koncu septembra t. r. agentúra prostredníctvom siedmich mikropôžičkových centier na Slovensku udelila 195 mikropôžičiek v objeme 61,8 milióna Sk a vďaka sa vytvorilo alebo udržalo 582 pracovných miest.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK