Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Tip na výlet: Furča a Kendický kríž

Okrajové pásmo Šarišskej vrchoviny sa styku s Košickou kotlinou vytvára prímestské rekreačno-turistické zázemie Prešova. Obľúbeným cieľom vychádzok je nevysoký kopec Furča s pamätníkom Sedliackeho povstania.

Trasa: Haniska pri Prešove (233 m) - Furča (309 m) - Uhlisko (423 m) - Kendický kríž (395 m) - Kendice (234 m).

Značka: modrá 2814, neznačená

Pohorie: Šarišská vrchovina

Trvanie trasy: 2 hodiny

Obtiažnosť: nenáročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 Šarišská vrchovina - Branisko, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy:

Autobusom MHD č. 23, alebo SAD z Prešova do Hanisky

Vlakom z Prešova do Hanisky

Pri priecestí v obci Haniska (zastávka MHD aj vlaku, 233 m) po modrej značke asfaltkou cez dedinu a mostom cez Torysu. Za ňou ľavým okrajom parkoviska k turistickému smerovníku Borkút. Modrá odbočuje doľava a krátko stúpa rozpadajúcim sa schodiskom cez zničenú aleju až na holé temeno vrcholu Borkút (309 m, 20 min. ). Tu doľava k ako-tak udržiavanému monumentálnemu pamätníku Sedliackeho povstania z roku 1831, ktorý bol postavený ešte za prvej čs. republiky a je národnou kultúrnou pamiatkou. Plač nad celkovým stavom areálu nechám na kompetentných, radšej sa potešiť peknými výhľadmi na Košickú kotlinu, Slanské vrchy a časť Prešova.
Späť po výraznej ceste krížom cez lúku k lesu. Tu sa začína tiahly, ale nenáročný výstup spleťou lesných ciest na rameno vrchu Borkút. Na najvyššom bode stúpania značka vychádza na križovatku v mladšom lese, tu bočí doľava a pokračuje listnatým porastom. Tento úsek je pekný, vedie takmer po rovine s minimálnymi rozdielmi, miestami má náznakový charakter hrebeňovky, najmä v okolí vrcholu Uhliska (423 m). Chodník míňa po pravej ruke starú lesnú škôlku a v trocha členitejšom teréne napokon klesne až ku križovatke chodníkov Kendický kríž (395 m, 1:30 h) na okraji rozsiahlych lúk. Toto pútnické miesto s krížom je pekne upravené, je tu prístrešok s lavičkami, ohniská, smerom na západ z okraja lesa aj pekné výhľady na Šarišskú vrchovinu a Čiernu horu.
Tu zároveň opustíme značku, odbočíme doľava na zreteľnú cestu, križujúc priesek elektrického vedenia a ňou stále dolu bez väčších orientačných problémov zbehneme až do obce Kendice (234 m, 2 h). Podobný, no o čosi dlhší zostup je aj na druhú stranu do Radatíc.

Táto zdanlivo málo príťažlivá trasa má svoje čaro najmä na jar, keď presvetlené lesy kvitnú pestrofarebným kobercom kvetov a keď sediac pri pamätníku sledujete ťah divých husí a iných sťahovavých vtákov, čo býva nádherným zážitkom. Len treba vystihnúť tú správnou chvíľu. Aj v lete a na jeseň sa však v lesoch Šarišskej vrchoviny dá nájsť veľa pekného, je vďačným výletom najmä pre rodinky s deťmi.

Pamätník na Furči
Detail 1
Detail 2
Detail 3
Pohľad na Slanské vrchy
Prešovské sídliská
Pohľad na Šváby a Solivar
Krajina Šarišskej vrchoviny
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK