Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Na cestách Prešovského kraja zomrelo v prvom polroku 40 ľudí

18-ročná Michaela z Prešova, ktorá v nedeľu zahynula pod kolesami Mercedesu, je už vyše 40-tou obeťou dopravnej nehody na cestách Prešovského kraja v tomto roku. Za prvý polrok totiž štatistika Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove eviduje presne 40 smrteľných úrazov zapríčinených dopravnými nehodami. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je to nárast až o 10 obetí na ľudských životoch!

Štatistika pritom hovorí aj o zvýšení počtu ostatných ukazovateľov. Celkový počet dopravných nehôd za prvý polrok vzrástol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 178 prípadov, celkovo sa stalo 3 326 nehôd. Pribudlo aj zranených. Ťažké poranenia utrpelo o 31 osôb viac ako vlani a ich počet tak stúpol na 174, ľahko zranených bolo 589 osôb, čo predstavuje nárast až o 148 prípadov. Celkovo došlo k zraneniu osôb pri 550-tich haváriách. Celková škoda spôsobená nehodami pritom presiahla sumu 276 miliónov korún.

Z celkového počtu 3326 dopravných nehôd spôsobili vodiči motorových vozidiel za prvý polrok 2007 2 869 z nich, v 200 prípadoch pritom asistoval alkohol, čo takisto predstavuje zvýšenie počtu s porovnateľným obdobím minulého roka o 42 prípadov. Hlavnou príčinou nehôd je porušovanie základných povinností vodičov, ktoré spôsobilo 1 078 nehôd, ďalších 930 kolízií zapríčinil nesprávny spôsob jazdy. Treťou najpočetnejšou príčinou vzniku dopravných nehôd je neprimeraná rýchlosť, ktorá bola osudná v 490-rich prípadoch. Príčinou dopravných nehôd boli v 63-och prípadoch aj chodci, vodiči nemotorových vozidiel zavinili 32 kolízií.

Zaujímavá je aj štatistika dopravnej nehodovosti podľa dní. Podľa nej je pre vodičov najkritickejším dňom piatok, kedy sa odohralo 541 dopravných nehôd, nasleduje utorok (539) a pondelok (531). Najmenej dopravných nehôd – 306 sa stalo v nedeľu. Najkritickejšími dňami z hľadiska počtu usmrtených osôb následkom dopravných nehôd boli piatok a sobota, kedy bolo usmrtených po 9 osôb.
(ik)

Súvisiace články
9.7.2007 Na ceste vyhasol život 18-ročnej Prešovčanky
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK