Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Rušenie matrík skomplikuje ľuďom život

Starostovia obcí Prešovského kraja odmietajú návrh vyhlášky, na základe ktorej by sa mal radikálne znížiť počet matrík na obecných úradoch. V rámci Slovenska ide o redukciu z 974 matričných úradov na 197. V Prešovskom kraji tento počet má od januára 2008 poklesnúť zo 108 na 31.

Starostovia obcí sú s rušením matrík nespokojní

Občanom sa sťaží prístup k vybavovaniu potrebných dokladov. V členitom teréne Prešovského kraja, kde je 666 obcí a nevyhovujúca dopravná sieť, to skomplikuje ľuďom život. Informoval o tom poslanec Národnej rady SR za KDH Jozef Šimko, ktorého oslovili v tejto súvislosti starostovia. Šimko uviedol, že ide o návrh centralistický, bez poznania územného členenia a v konečnom dôsledku ani nešetrí financie. Poslanec informoval, že od starostov má informácie, že súhlasia s istou redukciou terajšieho počtu matrík, ale iba o 50 percent.

Starostka Radatíc v okrese Prešov Anna Halická uviedla, že ich obec má matričný úrad v susednom Bzenove. Podľa navrhovaného modelu by mali obyvatelia Radatíc cestovať do Petrovian, kde nemajú priamy spoj. Občania z Radatíc musia prísť do Prešova a odtiaľ prestúpiť na spoj do Petrovian, rovnako aj naspäť. V takomto prípade chcú radšej matričný úrad v Prešove. Rušenie matrík v obciach spôsobí aj personálne problémy. Podľa Halickej ich matrikárka má úväzok v Bzenove aj v Sedliciach. Po zrušení oboch matričných úradov príde o prácu. Starosta Šarišských Michalian v okrese Sabinov Jozef Brendza má v obci matričný úrad. Matrikárka pre obec s 3 000 obyvateľmi vykonáva aj iné práce. Po zrušení polovičného úväzku ju nebude starosta chcieť stratiť, ale nedostane na jej plat plné krytie.

Poslanec Šimko vyslovil presvedčenie, že predložená verzia vyhlášky, ktorá je v pripomienkovom konaní, v parlamente v tomto znení neprejde. Poslanci by nemali hlasovať za niečo, čo ľuďom viac skomplikuje život, uviedol Šimko.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK