Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

MsZ: Nekonečné diskusie

Opäť až do neskorých večerných hodín rokovali dnes na svojom 7. riadnom zasadnutí poslanci prešovského mestského zastupiteľstva. Na programe mali 12 rokovacích bodov, o ktorých diskutovali v často napätej atmosfére takmer 10 hodín.

Poslanci aj na júlovom rokovaní viedli nekonečné diskusie

Najdlhšia diskusia bola hneď k úvodnému bodu – návrhu novej organizačnej štruktúry úradu, ktorú poslancom predložil prednosta MsÚ Jozef Višňovský. Diskusia trvala jeden a pol hodiny. Poslanci napokon návrh s dvoma pripomienkami prijali v predloženej podobe. Na tretí pokus potom poslanecký zbor upravili výšku nájmov pre prevádzkovateľov stánkov, keď predchádzajúce dva návrhy boli vrátené na prepracovanie. Zastupiteľstvo potom odsúhlasilo vstup mesta Prešov do záujmového združenia právnických osôb - Sigordská spoločnosť, pričom hneď v ďalšom bode podporilo spoluúčasť na projekte cykloželezničky Prešov – Zlatá baňa, ktorú realizuje práve toto združenie. Okrem toho poslanci odsúhlasili po dlhšej diskusii aj ďalších päť zo šiestich predložených projektov rámci správy o podaných a pripravovaných projektov mesta.

Po obedňajšej prestávke poslanci zobrali na vedomie informatívnu správu o prevádzkovaní prešovských kúpalísk, odsúhlasili odpredaj majetku v celkovej výške presahujúcej 9 mil. Sk a podporili aj nákup troch nízkopodlažných 12-metrových autobusov za 22,5 mil. Sk pre potreby Dopravného podniku mesta Prešov (DPmP), ako aj rekonštrukciu trolejbusovej trasy na konečnej zastávke Sídliska III v celkovej výške 4,5 mil. Sk. Dlhá diskusia sa viedla k bodu o návrhu rozpočtových opatrení, v rámci ktorých nakoniec poslanci odsúhlasili pôvodne navrhnuté navýšenie príjmov rozpočtu o 8,9 milióna korún a ich ďalšie prerozdelenie, v rámci ktorého je 6 miliónov určených na asanáciu šiestich schátraných domov na Čapajevovej ulici. Presadiť túto úpravu rozpočtu sa podarilo i napriek obštrukciám opozičného klubu KDH-SDKÚ-DS, ktorý sa na hlasovaní neprezentoval. V tejto situácii ale zachránil koalíciu poslanec za túto koalíciu Mikuláš Bodnár, ktorý hlasoval s väčšinovým klubom. Poslanci z klubu KDH a SDKÚ-DS takýto postup označili za kupčenie s hlasmi, čo malo dokazovať aj nominovanie Bodnára do predstavenstva Technických služieb mesta Prešov, kde ho nenominoval jeho klub. Bodnár už pritom raz klub menil, keď bol jedným zo zakladajúcich členov Klubu kresťanských demokratov a nezávislých, potom sa ale rozhodol vrátiť späť do klubu KDH+SDKÚ-DS.

Okrem Bodnára boli menovaní aj ďalší predstavitelia obchodných spoločností s účasťou mesta Prešov – konkrétne v DPmP, TSmP, Mestskej správe služieb, Spravbytkomforte, 1. FC Tatran Prešov a Správe a zimnej údržbe prešovských ciest, s.r.o. Na záver bola poslancami prijatá správa o výsledkoch kontrol vykonaných útvarom hlavného kontrolóra, ako aj správa o výsledku prešetrenia sťažnosti namierenej voči dvojici poslancov – Jozefovi Kužmovi a Viktorovi Tkáčikovi, v ktorej komisia konštatovala, že sťažnosť nebola opodstatnená.
(ik)

Súvisiace články
24.7.2007 Pri obsadzovaní postov sa hovorilo o kupčení 23.7.2007 Dopravný podnik kúpi tri nové autobusy 19.7.2007 Mestský úrad bude mať novú štruktúru 17.7.2007 Poslanci budú schvaľovať aj novú štruktúru úradu
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK