Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Nemocnica potrebuje krv

Národná transfúzna služba v Prešove má akútny nedostatok krvi, chýbajú jej predovšetkým všetky negatívne skupiny.

Ako informovala vedúca sestra Tatiana Harčarová, „nedostatok krvi riešia telefonickým pozývaním darcov z vlastnej databázy. “ V tomto letnom období sú však málo úspešní, lebo mnohí pravidelní darcovia sú na dovolenkách a v meste chýbajú študenti. Zásoby krvi sa rýchlo minuli aj preto, lebo v posledných dňoch vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove ošetrili viac pacientov po úrazoch a horúce počasie neprospieva pacientom s krvácaním.
Transfúzna služba vyzýva na odber hlavne prvodarcov. Všetky vstupné vyšetrenia im urobia na mieste, potrebujú k tomu iba preukaz zdravotného poistenia a občiansky preukaz. Darovať krv môžu ľudia vo veku od 18 do 55 rokov. Starší s obmedzením. Ambulantné hodiny sú denne od 6:30 do 11:00 hod. , v utorok do 15:00 hod. Pred darovaním krvi sa môžu aj ľahko naraňajkovať, vhodná je lupačka a čaj. Nie syry a mlieko. Kto si nechal urobiť pearsing alebo tetovanie, darovať krv môže až po roku.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK