Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Pri obsadzovaní postov sa hovorilo o kupčení

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva sa najväčšie emócie prejavili pri obsadzovaní postov v orgánoch obchodných spoločností s účasťou mesta. V šiestich organizáciách (DPmP, TSmP, Spravbytkomfort, 1. FC Tatran Prešov, SaZÚPC a MSS) bolo k dispozícii celkovo 28 miest v predstavenstvách a dozorných radách.

Z nich 22 obsadili nominanti poslaneckých klubov Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS a SF, Klubu kresťanských demokratov a nominanti vedenia mesta, menšinovému poslaneckému klubu KDH a SDKÚ-DS tak ostalo k dispozícii 6 postov. Takéto rozdelenie napadol predseda opozičného klubu Stanislav Kahanec, podľa ktorého „tento návrh ide v klasickom režime väčšinovej šestnástky. “ Kahanec sa opieral aj o situáciu z minulého volebného obdobia, keď opozícii patrilo pri 26 postoch 10 z nich. „Pridali ste si o päť postov viac ako vám patrí podľa pomerného systému. Je to absolútne nekorektné, možno by bolo dobré, ak by ste si aj tých šesť postov obsadili sami, “ uviedol S. Kahanec, ktorého v diskusii doplnila aj jeho poslanecká kolegyňa Andrea Turčanová, ktorá označila navrhované rozdelenie postov „za neváženie si výsledkov volieb a názorov občanov. “ Poznámku primátori adresoval Anton Neupauer: „To je vaša západná kultúra, ktorú ste si doviezli, že sa tu kupčí. “ Na razancii pridal Vasiľ Janko, ktorý poslancom odkázal, že „moja miera tolerancie svinstva nie je taká veľká, aby som tu s vami mohol sedieť. Čudujem sa, že sa predávate za judášsky groš, je to totálna bezcharakternosť. “ Z väčšinového klubu sa do diskusie zapojil iba Anton Bidovský, ktorý zdôraznil, že „ako podpredseda klubu nemám žiadne informácie a garantujem, že sme s nikým nekupčili a neponúkali nikomu nejaké funkcie. “

Predseda menšinového poslaneckého klubu S. Kahanec vytýkal návrhu aj to, že v ňom nie je uvedené, kto koho do orgánov spoločností nominuje. Kahanec poukázal na to, že v nomináciách do predstavenstva Technických služieb mesta Prešov figuruje člen ich poslaneckého klubu Mikuláš Bodnár, ktorého tam ale klub nenavrhol. „Je to absolútne nekorektné, ale rozhodnutie človeka je slobodné, takže to musíme rešpektovať, “ uviedol Kahanec, ktorý sa dotkol aj faktu, že Bodnár hlasoval v predchádzajúcom bode v rámci návrhu rozpočtových opatrení spoločne s poslaneckou väčšinou. Poslanci opozície totiž nesúhlasili s výškou 6 miliónovej investície na asanáciu bytov na Čapajevovej ulici a na hlasovaní sa neprezentovali. Pri neúčasti Igora Smolka z väčšinového klubu na hlasovaní pritom práve Bodnárov hlas pomohol k tomu, že zastupiteľstvo bolo uznášaniaschopné. „Ja mám svedomie čisté, v tomto smere ma presvedčil list Úradu verejného zdravotníctva a ja si nezoberiem na svedomie, aby došlo k poškodeniu zdravia obyvateľov. Nie je teda za tým nič také, aby si ma niekto kupoval, “ reagoval na obvinenia pred poslancami Mikuláš Bodnár.

Vymenovaní členovia orgánov spoločností s účasťou mesta:
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s (DPmP, účasť mesta 100%) – predstavenstvo: Peter Janus (predseda), Ján Tirpák, Peter Dorčák, Ľudovít Malaga, Ján Čižmár, dozorná rada: Milan Berdis, Ivan Benko, Marián Kohut, Stanislav Ferenc
Technické služby mesta Prešov, a.s. (TSmP, 100%): predstavenstvo: Mikuláš Bodnár, Andrea Marcinková, Jaroslav Fenčák, Milan Laca, Marta Kollárová, Vasiľ Janko, dozorná rada: Mária Kusendová, Marián Kurhajec
Spravbytkomfort, a.s. (45 %) – predstavenstvo: Miroslav Lukáč (podpredseda), Ján Balún, dozorná rada: Jozef Baláži
1. FC Tatran Prešov (8,69 %) – predstavenstvo: Ján Ahlers
Správa a zimná údržba prešovských ciest, s.r.o. (SaZÚPC, 70 %) - dozorná rada: Svetlana Pavlovičová, Janka Tinková, Marta Ramazetterová, konateľ za mesto Prešov Peter Smutný
Mestská správa služieb, s.r.o. (MSS, 100 %) – dozorná rada: Igor Smolko, Miroslav Benko, Soňa Bošelová
(ik)

Pri obsadzovaní postov do orgánov spoločností s účasťou mesta sa medzi poslancami hovorilo o kupčení
Súvisiace články
23.8.2007 Primátor chce v mestských firmách ušetriť desiatky miliónov korún 19.7.2007 Mestský úrad bude mať novú štruktúru 19.7.2007 MsZ: Nekonečné diskusie 17.7.2007 Poslanci budú schvaľovať aj novú štruktúru úradu
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK