Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Šarišská špacírka aj v obrazoch

Projekt Šarišská špacírka ponúka ďalšiu zo svojich zaujímavých podôb. Vo vstupnej hale v priestoroch novej budovy Mestského úradu v Prešove na Jarkovej ulici inštalovali výstavu grafík historických objektov, ktoré sú zahrnuté do tohto projektu.

Autormi vyše 50 prác sú prešovskí a poľskí výtvarníci. Ide o projekt, ktorého cieľom je zviditeľniť historické pamiatky Prešova a jeho okolia v povodí rieky Torysa. Ďalej ponúknuť turistom tri okruhy trás po najzaujímavejších miestach a zorientovať ich v teréne dobrým značením.
Mesto Prešov na jeho realizáciu získalo z európskych fondov 2,2 milióna korún, čo je 95 percent celkových nákladov. Finančný príspevok mesta bol 112-tisíc korún. Z týchto peňazí dalo mesto vyrobiť 60 nových bronzových tabúľ, 44 smerových šípok a 20 tabúľ s mapou, ktoré označujú historické budovy, mestskú pamiatkovú rezerváciu, smerové značky k zaujímavým objektom a trasy troch okruhov od Prešova po Mníšek nad Popradom pri poľských hraniciach. Na trasách sú označené najzaujímavejšie sakrálne stavby, hrady, zámky, skanzen v Starej Ľubovni, meštiacke domy, historické radnice a pamätníky. Tabule majú rovnaké logo. V týchto dňoch ich inštalujú v centre Prešova. Peniaze z projektu použila radnica aj na vydanie troch typov propagačných materiálov v slovenskom, poľskom a anglickom jazyku. Vyšli v šesťtisícovom náklade, turisti ich dostanú bezplatne v mestských informačných centrách a historických objektoch v Prešove a ďalších deviatich mestách na trase Šarišskej špacírky. Ako informovala vedúca útvaru strategického rozvoja Mestského úradu v Prešove Ľubica Tomášová, „na projekt Šarišská špacírka nadväzuje poľský projekt Multikultúrny turistický chodník poľsko-slovenského pohraničia, ktorý realizuje powiat (okres) Nowy Sacz. “ Tento partner, ktorý získal na svoj projekt trojnásobne viac peňazí z EÚ ako mesto Prešov, prevzal na seba náklady značenia v jednom smere od Prešova po poľskú hranicu a na svojom území vytypoval ďalšie trasy turistických zaujímavostí.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK