Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Kužma poslal Chudíkovi otvorený list

Ako sa zdá, slovnými prestrelkami, ktoré si na tému eurofondov a nepripravenosti samospráv na ich čerpanie medzi sebou vymenili poslanec NR SR za opozičnú SDKÚ-DS Štefan Kužma a predseda PSK Peter Chudík, sa celá záležitosť neskončila a naťahovačky dostali svoje pokračovanie v otvorenom liste, ktorý zaslal Š. Kužma županovi a novinárom.

V liste predseda Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove Chudíkovi vysvetľuje, že svojou kritikou nepripravenosti PSK na čerpanie eurofondov sa snažil veci posunúť dopredu pre čo najlepšiu pripravenosť kraja využiť eurofondy na jeho rozvoj. „Je mi jasné, že súčasná vláda má snahu o čo najmenší presun kompetencií v danej oblasti, a preto akékoľvek nedostatky jej na to dávajú dobrú zámienku. Z nepripravenosti a neschopnosti Vás neobviňujem len ja, ale kritika prichádza aj z Vašich vlastných radov, “ píše sa v liste. Kužma pritom poukazuje na kritiku ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Janušeka (SMER-SD), ktorý „len ako jednu z mnohých výčitiek spomenul interné manuály procedúr, ktoré mali krajské samosprávy vypracovať do konca januára tohto roku, pričom ich vypracovali až koncom júla so sklzom vyše pol roka, “ píše Š. Kužma.

Ten v liste obvinil Chudíka aj z „ďalších neprávd“ a to tým, že vinu za neschválenie vytvorenia štruktúry Sprostredkovateľského orgánu zvaľuje na Zastupiteľstvo PSK. „Pravda je však taká, že ste ju nikdy nepredložili do zastupiteľstva PSK ani do Rady, takže nebolo čo schvaľovať. Sám pri tom snahy poslancov rozšíriť rokovanie o konkrétne materiály spochybňujete niekoľkokrát verejne proklamovaným tvrdením, že do zastupiteľstva predložíte iba také materiály, ktoré sám chcete, a že úrad pripravujúci materiály slúži Vám a nie poslancom. Nepredloženie predmetnej štruktúry je teda len Vašou zodpovednosťou, “ obviňuje Kužma Chudíka a na záver konštatuje, že aj vláda „ústami svojho ministra dva dni po mojej tlačovke sama priznala, že je ohrozených 780 miliónov korún z eurofondov, a tým mi dala za pravdu. “
(ik)

Súvisiace články
15.8.2007 Eurofondy vyprovokovali prestrelku medzi Kužmom a Chudíkom 14.8.2007 Podľa Š. Kužmu na spory o eurofondy dopláca východ Slovenska
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK