Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Obchod medzi Ukrajinou a Slovenskom rastie

Ako pozitívny a dynamický označil rozvoj ukrajinsko-slovenských vzťahov a ekonomickej spolupráce oboch krajín na stretnutí s novinármi generálny konzul Ukrajiny v Prešove Jevhen Perebyjnis.

generálny konzul Ukrajiny Jevhen Perebyjnis

Potvrdzujú to podľa neho nielen dve tohtoročné návštevy slovenských vládnych predstaviteľov na Ukrajine, na ktoré by mala ukrajinská strana zareagovať ešte v tomto roku návštevami premiéra i prezidenta Ukrajiny na Slovensku, ale aj ekonomické ukazovatele. V minulom roku bol totiž zaznamenaný 12-percentný nárast obratu zahraničného obchodu medzi Ukrajinou a Slovenskom, ktorý tak v roku 2006 dosiahol výšku 987 miliónov dolárov. „Export z Ukrajiny a import zo Slovenska sa postupne vyrovnáva. Kým ukrajinský export stúpol oproti roku 2005 o 4% na 579 mil. dolárov, slovenský import na Ukrajiny vzrástol až o 27% na 407 mil. dolárov, “ uviedol Perebyjnis s tým, že z ukrajinskej strany došlo v minulom roku k dvojnásobnému zvýšeniu exportu elektrickej energie na Slovensko. Slovenské investície na Ukrajine sa pohybovali v tomto období na úrovni 100 miliónov USD, pričom na území Ukrajiny pôsobí 234 podnikov so slovenskou kapitálovou účasťou. Údaje pochádzajúce z ukrajinských štatistík zverejnil generálny konzul na tlačovej besede, ktorú každoročne organizuje Ukrajinský konzulát pred Dňom nezávislosti Ukrajiny. Šestnáste výročie udalosti si naši východní susedia pripomenú 24. augusta. Pri tejto príležitosti chystá konzulát na 4. septembra v Prešove slávnostnú recepciu.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK