Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Tip na výlet: Hrebeňovka Hromovca

Hromovec je najvyššou časťou Spišsko-šarišského medzihoria. Vrcholí rovnomennou kótou vo výške 895 metrov. Toto malé pohorie sa tiahne ako pomerne úzky hrebeňový pás od Novej Ľubovne juhovýchodným smerom k Lipanom. Budujú ho doskovité pieskovce a ílovce, čo predurčuje aj jeho tvar. Kompaktný hrebeň má mäkké, oblé tvary bez väčších výškových rozdielov.

Hrebeň Hromovca v oblasti Demianky

Trasa: Vislanka (545 m) - Kňazová (824 m) - Demianka (789 m) - Putnov (550 m) - Lipany (389 m)

Značka: zelená 5872

Pohorie: Spišsko-šarišské medzihorie

Trvanie trasy: 4:15 hodiny

Obtiažnosť: mierne náročná.

Mapa: VKÚ Harmanec č. 104 - Čergov

Prístup na začiatok trasy:

Autobus SAD z Prešova smerom na Starú Ľubovňu, výstup na rázcestí Ďurková a Vislanka

Vlak z Prešova cez Lipany do Plavča, zastávka Ďurková.

Hrebeňom pohoria vedie zelená značka, ktorá štartuje v obci Vislanka (545 m, odbočka z cesty Lipany - Stará Ľubovňa). Zo stredu dediny vedie poľnou cestou za ňu, najskôr lúkami a potom striedavým terénom stúpa až na vrchol Kňazovej (824 m, 1:15 h).
Tu sa stáča doľava a lesným chodníčkom po hrebeni sa dostáva do pekných, zvlnených lúčnatých partií s občasnými výhľadmi až po Demianku (789 m, 1:45 h). Ešte chvíľu vedie po hrebeni, potom sa stáča doprava a výraznou cestou v dlhej serpentíne klesá až na krásne podhorské lúky k samote Putnov (550 m, 2:30 h). Odtiaľ opäť stúpa zamokreným lesom a lúkami až pod hrebeň, ale v ďalšom priebehu už len nenáročne, takmer po vrstevnici traverzuje vrcholy pohoria. Strieda sa les a pekné sedlové lúky, chodník prejde okolo prameňa a vyjde na výraznú lesnú cestu na okraji lesa nad železničnou traťou. Šípka ukazuje doprava, treba prejsť cez pole na cestu, tá vedie k priechodu cez trať a ďalej, vetviac sa na výraznom chrbte, na rôzne miesta do Lipian (389 m, 4:15 h).
Tento prechod je vcelku nenáročný, dobre značený, ibaže situácia v teréne celkom nezodpovedá používanej „harmaneckej“ mape, kde je značka od Putnova znázornená ako ortodoxná hrebeňovka, pričom využíva prevažne traverz.
Pohorie nemá výraznejšie lákadlá, hrebeň je striedavo zalesnený a lúčnatý, dotvára však typickú príťažlivú krajinársku kulisu regiónu Hornej Torysy. Najmä lúky na úpätí vrchov sú veľmi pekným prostredím, kde žijú viaceré vzácne druhy vtáctva a hmyzu. Turistický význam má najmä pre tých, ktorí vyhľadávajú pokoj a málo frekventované trasy.

Hromovec z bradlového pásma
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK