Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto neplatičov do Bartošoviec nevysťahuje

Mesto Prešov nebude riešiť problém s neplatičmi v mestských bytoch ich vysťahovaním do obce Bartošovce v bardejovskom okrese. Návrh, ktorý s takýmto riešením počítal, bol predmetom včerajšieho rokovania Mestskej rady v Prešove.

O návrhu napokon radní vôbec nehlasovali, keďže ho primátor Pavel Hagyari stiahol z rokovania. Ako dnes zdôvodnil, návrh stiahol preto, lebo „išlo o nepripravenú lokalitu. “ Umiestnenie neprispôsobivých občanov do katastra mimo mesta ale považuje za zákonné riešenie. Proti takémuto kroku však už protestoval oficiálnym listom starosta dotknutej obce. Za „veľmi nešťastný krok tých odborných pracovníkov, ktorí navrhli takýto spôsob riešenia“ považuje predložený návrh radní Anton Bidovský (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF). Problém rokmi narastajúcich dlhov neplatičov, ktoré v tomto roku presiahli 30 miliónov korún, pritom vidí aj v „benevolentnom prístupe správcu mestských bytov voči neplatičom“.

Člen mestskej rady Juraj Hurný (KDH+SDKÚ-DS) sa k vysťahovaniu neplatičov mimo kataster vyjadril ako o „neetickom, aj keď zákonnom riešení. “ Podľa neho sa problém s neplatičmi nedá vyriešiť z týždňa na týždeň. „Treba byť na nich tvrdý, ale je potrebné prijať aj také opatrenia, ktoré napríklad tým, ktorí v Starej Tehelni riadne za byty platia umožní získať bývanie trebárs na Ulici Tarasa Ševčenka, kde sú lepšie byty, ale takisto veľa neplatičov a tých poslať do horších podmienok, “ uviedol Hurný. Prešovský primátor v tejto súvislosti zdôraznil, že chce problém neplatičov v mestských bytoch radikálne riešiť a cieľom je ich čo najskôr vysťahovať z bytov do prístreškov. „Nie je možné, aby sme ľudí, ktorí zničili byt, presťahovali inde a dali im nový byt, ktorý budú takisto ničiť. Dostanú prístrešok 3 krát 3 metre, so spoločnými toaletami a sprchami. A či to bude lokalita Prešov, alebo mimo, uvidíme, “ dodal primátor.
(ik)

Členovia Mestskej rady napokon o odsune neplatičov do obce Bartošovce nehlasovali
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK