Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Stará tehelňa žila spevom a tancom

Stará tehelňa spojila v piatok večer Rómov i Nerómov. Postaral sa o to prvý hudobný festival v tejto mestskej časti, ktorý roztancoval celú Starú tehelňu i jej návštevníkov. Podujatie sa konalo v rámci akcie Festival Stanica východ, ktorý počas týždňa v Prešove realizovalo OZ Euforion.

Hlavnou hviezdou večera boli IMT Smile

Cieľom celého projektu bolo rozprúdenie spolupráce medzi rómskymi a nerómskym obyvateľstvom na umeleckej úrovni a šírenie tolerancie a vzájomného porozumenia. „Situácia je komplikovaná a určite sa nezmení šibnutím čarovného prútika. Aj takouto formou sme ale chceli prispieť k jej riešeniu, “ uviedol predseda OZ Euforion Tomáš Lukačka. Myšlienka na realizáciu projektu prišla od Holanďana Merlijna Twaalfhovena, ktorý v rámci svojej neziskovej organizácie už podobné projekty realizoval na Cypre a v súčasnosti aj na Blízkom východe. „Merlijn chodí po svete a vyberá si miesta, kde sa vyskytuje konflikt medzi národnosťami. O situácii na Starej Tehelni sa dozvedel v súvislosti s úmyslom výstavby múru okolo tohto areálu, ktorá pred časom rezonovala na Slovensku. Tento problém sa dostal až do Holandska a vtedy si povedal, že tu musí niečo urobiť. No a pri našom stretnutí v Bratislave sme sa rozhodli spojiť sily a vytvorili tento projekt, “ prezradil o zrode myšlienky T. Lukačka.

V rámci projektu pracovali počas týždňa dobrovoľníci zo Slovenska, Holandska, Nemecka a Poľska so 75-timi rómskymi i nerómskymi deťmi na základnej škole Matice Slovenskej počas tzv. Letnej školy v rámci rôznych krúžkov. Celé podujatie potom vyvrcholilo piatkovým koncertom, ktorý odštartoval v centre mesta a celý večer pokračoval v Starej Tehelni. Tam sa zhromaždili nielen obyvatelia tejto nepopulárnej časti Prešova, ale cestu si tu našlo aj viacero „návštevníkov“. Pre viacerých to bola prvá možnosť spoznať situáciu aj v tejto časti mesta. „Nikdy predtým som tu nebola a ak by nebolo tejto akcie, asi by som tu ani neprišla. Prekvapilo ma, ako to tu vyzerá, predstavovala som si to horšie. Aspoň zvonku to vyzerá celkom dobre, “ prezradila nám jedna z návštevníčok Andrea.

Prítomných najprv rozprúdili vystúpenia rómskych i nerómskych skupín, prezentovali sa deti z Letnej školy, vystúpila nemecko-poľská skupina Radio Robotnik, Farsa duo, speváčka Janky Sendrei, prítomných dostal do správnej nálady raper Temeraf, no to sa už všetko pripravovalo na vystúpenie headlinera koncertu – prešovskej kapely IMT Smile, ktorá dostala prítomný dav do varu. Pri vystúpení Ivana Táslera už spoločne tancovali všetci návštevníci koncertu bez akýchkoľvek rozdielov. A práve to bolo cieľom celej akcie, aj preto mohli byť s jeho celkovou atmosférou i bezproblémovým priebehom organizátori spokojný. „Práca s deťmi v rámci Letnej školy bola náročná, ale našli sme cestu ako sa s nimi baviť, tvoriť a výsledok sa dostavil. Čo sa týka samotného koncertu, naše očakávania boli vlastne neurčité, no máme z toho dobrý pocit a pre ľudí zo Starej Tehelne to bol nezabudnuteľný zážitok, “ prezradil nám T. Lukačka, ktorého slová potvrdili aj dve obyvateľky Starej Tehelne – Tatiana Ferková a Helena Giňová. „Páčilo sa mi ako všetci spoločne spievali a tancovali. Bodaj by také akcie boli častejšie, “ povedala nám Tatiana, ktorú doplnila kamarátka Helena. „Pre mňa to bol perfektný zážitok, neviem kto to tu urobil, ale tým ľuďom ďakujem. “
(ik)

Raper Temeraf a skupina Tosara rozprúdili publikum aj v centre mesta
Mediálne známa Janka Sendrei pracovala učila počas týždňa s deťmi v rámci Letnej školy
Na koncerte nechýbal aj jej manžel
Kamarátaky Tatiana (vľavo) a Helena
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK