Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Stará tehelňa žila spevom a tancom

Stará tehelňa spojila v piatok večer Rómov i Nerómov. Postaral sa o to prvý hudobný festival v tejto mestskej časti, ktorý roztancoval celú Starú tehelňu i jej návštevníkov. Podujatie sa konalo v rámci akcie Festival Stanica východ, ktorý počas týždňa v Prešove realizovalo OZ Euforion.

Hlavnou hviezdou večera boli IMT Smile

Cieľom celého projektu bolo rozprúdenie spolupráce medzi rómskymi a nerómskym obyvateľstvom na umeleckej úrovni a šírenie tolerancie a vzájomného porozumenia. „Situácia je komplikovaná a určite sa nezmení šibnutím čarovného prútika. Aj takouto formou sme ale chceli prispieť k jej riešeniu, “ uviedol predseda OZ Euforion Tomáš Lukačka. Myšlienka na realizáciu projektu prišla od Holanďana Merlijna Twaalfhovena, ktorý v rámci svojej neziskovej organizácie už podobné projekty realizoval na Cypre a v súčasnosti aj na Blízkom východe. „Merlijn chodí po svete a vyberá si miesta, kde sa vyskytuje konflikt medzi národnosťami. O situácii na Starej Tehelni sa dozvedel v súvislosti s úmyslom výstavby múru okolo tohto areálu, ktorá pred časom rezonovala na Slovensku. Tento problém sa dostal až do Holandska a vtedy si povedal, že tu musí niečo urobiť. No a pri našom stretnutí v Bratislave sme sa rozhodli spojiť sily a vytvorili tento projekt, “ prezradil o zrode myšlienky T. Lukačka.

V rámci projektu pracovali počas týždňa dobrovoľníci zo Slovenska, Holandska, Nemecka a Poľska so 75-timi rómskymi i nerómskymi deťmi na základnej škole Matice Slovenskej počas tzv. Letnej školy v rámci rôznych krúžkov. Celé podujatie potom vyvrcholilo piatkovým koncertom, ktorý odštartoval v centre mesta a celý večer pokračoval v Starej Tehelni. Tam sa zhromaždili nielen obyvatelia tejto nepopulárnej časti Prešova, ale cestu si tu našlo aj viacero „návštevníkov“. Pre viacerých to bola prvá možnosť spoznať situáciu aj v tejto časti mesta. „Nikdy predtým som tu nebola a ak by nebolo tejto akcie, asi by som tu ani neprišla. Prekvapilo ma, ako to tu vyzerá, predstavovala som si to horšie. Aspoň zvonku to vyzerá celkom dobre, “ prezradila nám jedna z návštevníčok Andrea.

Prítomných najprv rozprúdili vystúpenia rómskych i nerómskych skupín, prezentovali sa deti z Letnej školy, vystúpila nemecko-poľská skupina Radio Robotnik, Farsa duo, speváčka Janky Sendrei, prítomných dostal do správnej nálady raper Temeraf, no to sa už všetko pripravovalo na vystúpenie headlinera koncertu – prešovskej kapely IMT Smile, ktorá dostala prítomný dav do varu. Pri vystúpení Ivana Táslera už spoločne tancovali všetci návštevníci koncertu bez akýchkoľvek rozdielov. A práve to bolo cieľom celej akcie, aj preto mohli byť s jeho celkovou atmosférou i bezproblémovým priebehom organizátori spokojný. „Práca s deťmi v rámci Letnej školy bola náročná, ale našli sme cestu ako sa s nimi baviť, tvoriť a výsledok sa dostavil. Čo sa týka samotného koncertu, naše očakávania boli vlastne neurčité, no máme z toho dobrý pocit a pre ľudí zo Starej Tehelne to bol nezabudnuteľný zážitok, “ prezradil nám T. Lukačka, ktorého slová potvrdili aj dve obyvateľky Starej Tehelne – Tatiana Ferková a Helena Giňová. „Páčilo sa mi ako všetci spoločne spievali a tancovali. Bodaj by také akcie boli častejšie, “ povedala nám Tatiana, ktorú doplnila kamarátka Helena. „Pre mňa to bol perfektný zážitok, neviem kto to tu urobil, ale tým ľuďom ďakujem. “
(ik)

Raper Temeraf a skupina Tosara rozprúdili publikum aj v centre mesta
Mediálne známa Janka Sendrei pracovala učila počas týždňa s deťmi v rámci Letnej školy
Na koncerte nechýbal aj jej manžel
Kamarátaky Tatiana (vľavo) a Helena
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK