Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

Rusínska obroda si pripomenula jubileum

Vystúpeniami amatérskych a profesionálnych umelcov, spevákov, hudobníkov a hercov v kultúrnom programe nazvanom Večer národnosti uzavreli 1. decembra oslavy 10. výročia vzniku Rusínskej obrody (RO). Na večeri v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove prezentovali umenie nielen rusínske a ukrajinské, ale aj slovenské, rómske, maďarské, české, nemecké, ruské a židovské.

Podľa člena výkonného výboru RO a jej hovorcu Petra Krajňáka oslavy jubilea ukázali, že RO si za toto obdobie vydobyla akceptáciu ako reprezentant Rusínov na území SR u štátnych i medzinárodných organizácií. Jej najväčším úspechom bolo presadenie kodifikácie rusínskeho jazyka v roku 1995, ako aj celý rad publikačných a kultúrno-spoločenských aktivít.

RO vznikla v Medzilaborciach, kde bol 17. novembra 1990 prvý snem a na ňom prijali pre organizáciu názov práve Rusínska obroda. RO zastupuje Rusínov na Slovensku ako člen Svetovej rady Rusínov.
V jej mene sa na oslavách zúčastnil Paul Robert Magocsi z Toronta, ktorý napísal dejiny Rusínov, žijúcich na území viacerých stredoeurópskych krajín.

Večeru národností v programe osláv 10. výročia vzniku predchádzala pietna spomienka na 100. výročie úmrtia národného buditeľa Alexandra Pavloviča vo Svidníku v sobotu 25. novembra a v utorok 28. novembra otvorili pod záštitou ministra kultúry SR Milana Kňažka v Slovenskom národnom múzeu výstavu Rusíni Slovenska, ktorá potrvá do konca t. r.
Na všetky podujatia prispelo Ministerstvo kultúry SR.

Mohlo by Vás zaujímať
Do kampane „superhrdinov“, Týždňa dobrovoľníctva 2024, sa zapojilo takmer 5600 ľudí. Prešovský kraj s najvyšším podielom!
Heslo „Staň sa hrdinom/hrdinkou malých veľkých skutkov“ prilákalo zapojiť sa do obľúbenej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá sa konala 20. - 26. mája, spolu 5578 ľudí. Tí v pripravených aktivitách venovali 16 646 hodín svojho času dobrovoľníctvu, čo pri prepočte na ekonomickú hodnotu práce predstavuje vyše 93 000€.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK