Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Rusínska obroda si pripomenula jubileum

Vystúpeniami amatérskych a profesionálnych umelcov, spevákov, hudobníkov a hercov v kultúrnom programe nazvanom Večer národnosti uzavreli 1. decembra oslavy 10. výročia vzniku Rusínskej obrody (RO). Na večeri v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove prezentovali umenie nielen rusínske a ukrajinské, ale aj slovenské, rómske, maďarské, české, nemecké, ruské a židovské.

Podľa člena výkonného výboru RO a jej hovorcu Petra Krajňáka oslavy jubilea ukázali, že RO si za toto obdobie vydobyla akceptáciu ako reprezentant Rusínov na území SR u štátnych i medzinárodných organizácií. Jej najväčším úspechom bolo presadenie kodifikácie rusínskeho jazyka v roku 1995, ako aj celý rad publikačných a kultúrno-spoločenských aktivít.

RO vznikla v Medzilaborciach, kde bol 17. novembra 1990 prvý snem a na ňom prijali pre organizáciu názov práve Rusínska obroda. RO zastupuje Rusínov na Slovensku ako člen Svetovej rady Rusínov.
V jej mene sa na oslavách zúčastnil Paul Robert Magocsi z Toronta, ktorý napísal dejiny Rusínov, žijúcich na území viacerých stredoeurópskych krajín.

Večeru národností v programe osláv 10. výročia vzniku predchádzala pietna spomienka na 100. výročie úmrtia národného buditeľa Alexandra Pavloviča vo Svidníku v sobotu 25. novembra a v utorok 28. novembra otvorili pod záštitou ministra kultúry SR Milana Kňažka v Slovenskom národnom múzeu výstavu Rusíni Slovenska, ktorá potrvá do konca t. r.
Na všetky podujatia prispelo Ministerstvo kultúry SR.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK