Pondelok, 17. jún 2024
Meniny má Adolf | zajtra Vratislav

Kontrolóri odhalili aj kuriózne prípady

Spolu 41 finančných kontrol, pri ktorých bolo zistených 298 kontrolných zistení, vykonali kontrolóri Útvaru hlavného kontrolóra Prešovského samosprávneho kraja (ÚHK PSK) v 1. polroku tohto roka.

Hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko

Ako uviedol hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko, najčastejšie nedostatky sa týkali inventarizácie majetku, odpisovania, zúčtovania pohonných hmôt a nedostatočnej efektívnosti a účelnosti nakladania s finančnými prostriedkami, vrátane nevymáhania pohľadávok, v jednotlivých organizáciách PSK. Z celkového počtu 298-ich kontrolných zistení bolo 42 finančne vyčíslených. Celková hodnota týchto nedostatkov presiahla 3,3 mil. korún. „Neznamená to, že tieto peniaze boli spreneverené, ale že neboli zúčtované v súlade s účtovníctvom. Ako neoprávnene použité sme nariadili vrátiť 235 183 korún, ktoré boli použité v rozpore s finančnými pravidlami a vrátia sa späť do rozpočtu PSK, “ uviedol V. Fedorko, ktorý dodal, že počet kontrolných zistení je v priemere rovnaký ako po minulé roky. Celkovo ÚHK od svojho vzniku v roku 2002 vykonal 298 kontrol a chýba mu urobiť ďalších 30, aby sa dalo konštatovať, že v každej organizácii boli kontrolóri aspoň raz. „Aj to je dôvod toho, že počet kontrolných zistení sa neznižuje. To však očakávame v ďalších rokoch, keď už prejdeme na tematické kontroly, teraz ideme od hlavy po päty, “ upresnil V. Fedorko. Medzi kuriózne prípady porušenia finančnej disciplíny Fedorko zaradil prípad, keď kontrolóri zistili, že riaditeľ istej školy pretelefonoval na roamingových hovoroch 35-tisíc korún. „Nebol na to dôvod, a preto musel riaditeľ tieto peniaze vrátiť. Inde sme zase zistili vykazovanie 150 litrov benzínu v nádrži. Našiel sa aj prípad, keď sme v rámci kontroly zistili až 70 kontrolných zistení, čo je anomália, “ poodhalil hlavný kontrolór zaujímavosti, na základe ktorých Úrad PSK uložil viaceré sankčné postihy. „Podané bolo aj jedno trestné oznámenie, “ dodal V. Fedorko.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK