Pondelok, 17. jún 2024
Meniny má Adolf | zajtra Vratislav

Cestári sa už pripravujú na zimu

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) sa už začína pripravovať na nadchádzajúcu zimnú sezónu. Z rozpočtu PSK bolo na zimnú údržbu ciest vyčlenených 152,55 milióna korún.

Pred novou zimnou sezónou sa podarilo SaÚC PSK zmodernizovať vozový park. Z finančných prostriedkov získaných od Európskej investičnej banky vo výške 100 miliónov korún zakúpila 12 nových sypačov a 9 kusov techniky. „Podľa vytvorenej analýzy potrebujeme 127 posýpacích vozidiel, počas zimy ich budeme mať v základnom stave k dispozícii 116, ďalších 24 bude v zálohe, “ uviedol riaditeľ SaÚC PSK Vladimír Kozák. Príprava posýpacích vozidiel sa začala už v letných mesiacoch ich údržbou a vykonaním kontrol STK. „Napriek značnej investícii do strojového vybavenia sú náklady na prípravu vozidiel vysoké a to z dôvodu zastaralého vozového parku. Jeho vekový priemer je totiž stále na úrovni 20 rokov. Injekcia teda prišla, ale v investíciách bude potrebné pokračovať aj naďalej, “ zdôraznil V. Kozák. Cestári PSK majú na starosti spolu 2 348 km ciest II. a III. triedy. Najväčší objem finančných prostriedkov na zimnú údržbu je v tomto roku plánovaný pre Poprad vo výške 38,25 mil. Sk, údržba ciest v okrese Prešov by mala stáť 29,1 mil. korún. Náklady na kilometer údržby cesty predstavujú necelých 65-tisíc korún. Na základe priemeru z uplynulých rokov je počas zimy plánovaných 100 výkonových dní.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK