Pondelok, 17. jún 2024
Meniny má Adolf | zajtra Vratislav

V Prešove vznikla prvá škola pre deti s autizmom na východnom Slovensku

Od začiatku septembra odštartovala v Prešove svoju činnosť Súkromná špeciálna základná škola so špeciálnou materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, ktorej prevádzkovateľom je OZ Francesco. Ide o prvú školu svojho druhu na východnom Slovensku, pričom škola s podobným zameraním funguje od minulého roka iba v Žiline, v tomto roku bola otvorená aj škola v Bratislave.

Škola sídli v priestoroch františkánskeho kláštora, ktoré na tento účel opravili a vybavili vďaka podpore vyše 50-tich sponzorov, podpore rôznych nadácií a tisícky odpracovaných brigádnických hodín rodičov detí, rodinných príslušníkov, priateľov i dobrovoľníkov. Ako uviedla zriaďovateľka a riaditeľka školy Eva Turáková, jej cieľom je poskytovať výchovno-vzdelávacie služby so zameraním na autistické deti. „Autizmus je špecifická, ťažká duševná porucha, ktorá sa vyskytuje už v rannom veku dieťaťa a charakterizuje ju porucha komunikácie a spoločenskej interakcie. Ojedinele sa na školách triedy pre autistov vytvárajú, ale nie je v nich priestor, aby sa prioritne venovali autizmu. Myšlienkou našej školy je neurobiť z tejto školy odkladište, ale denne s týmito deťmi pracovať a vzdelávať ich, “ uviedla E. Turáková.

Napriek tomu, že ide o súkromnú školu, rodičia za svoje deti školné platiť nemusia. „Rozhodli sme sa tak preto, lebo rodičia majú už aj tak ťažkú situáciu. Zväčša jeden z nich sa musí vzdať svojho zamestnania a je odkázaný iba na opatrovateľský príspevok. Nebolo by fér tlačiť týchto ľudí do kúta a zaťažovať ich ďalšími nákladmi, “ zdôvodnila toto rozhodnutie riaditeľka. Ako podotkla, škola je financovaná iba z príspevkov darcov a štátneho rozpočtu. V tejto súvislosti ale Turáková kritizovala rozhodnutie znížiť štátny normatív na žiakov s autizmom o osem percent. „Na mzdy pritom musíme vynaložiť o 7% viac ako v minulom roku, aj preto žiadame Krajský školský úrad o pridelenie ďalších asistentov učiteľa, zatiaľ nám ale nebolo vyhovené, “ uviedla Turáková a dodala: „Každé dieťa je výnimočné, jedinečné, so svojimi špecifickými potrebami. Ak ich nechceme odkladať, ale vzdelávať, musíme na to mať aj vhodné normatívy. “

Celková kapacita základnej školy je 21, materskej školy 8 detí. V súčasnosti ZŠ navštevuje 16 detí, jedno je pre vážny stav vyučované v domácom prostredí. V materskej škole sú umiestnené štyri deti vo veku od 3 do 5 rokov. Všetky deti majú pridruženú mentálnu retardáciu, sedem z nich nerozpráva. „V prípravnom ročníku máme 11 detí vo veku do 6 rokov, ostatné deti sú vo veku 10 až 14 rokov. Z Prešova je 8 detí, zvyšné sú z okolitých dedín a miest. Chodia ku nám aj deti z Vranova a Bardejova, “ upresnila Turáková. O deti sa stará 7 učiteľov a traja asistenti, ktorí sa im venujú od 7. do 16. hodiny. V budove je umiestnených päť tried základnej školy, logopedická, arteterapeutická a rehabilitačná miestnosť. V rámci podporných aktivít škola sprostredkúva pre deti rôzne druhy terapií, plávanie, či logopédiu. Škola pre záujemcov o jej fungovanie pripravuje na stredu 26. septembra v čase od 9. do 11. hodiny Deň otvorených dverí.
(ik)

Riaditeľka školy Eva Turáková
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK