PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3396/najvyssi_sud_zrusil_stavebne_povolenie_3-5-miliardovej_investicie_kronospanu.html

Najvyšší súd zrušil stavebné povolenie 3,5-miliardovej investície Kronospanu

Takmer rok po rozhodnutí Krajského súdu v Prešove, ktorý koncom októbra minulého roka zamietol žalobu Občianskeho združenia (OZ) Zdravá obec týkajúcu sa napadnutia stavebného povolenia vydaného Krajským stavebným úradom v Prešove na rozšírenie výroby v spoločnosti Kronospan SK, s.r.o. , zrušil Najvyšši súd v Bratislave stavebného povolenia pre túto firmu.

Súd tak vyhovel námietkam OZ so sídlom v Ľuboticiach proti rozhodnutiu Krajského súdu v súvislosti s 3,5 miliardovou investíciou spoločnosti do výroby drevovláknitých dosiek. „Najvyšší súd rozhodol, že stavebný úrad postupoval pri povoľovaní prevádzky nezákonne, keď spojil územné i stavebné konanie do jedného konania. Konanie o povolení prevádzky sa musí podľa súdu zopakovať. Občianske združenie Zdravá obec očakáva, že úrady tentokrát dodržia zákon a svojimi rozhodnutiami účinne ochránia zdravie a životné prostredie ľudí pred negatívnymi vplyvmi prevádzky, “ uviedol člen OZ Zdravá obec Ján Korečko.

Spor siaha až do roku 2003, kedy firma Kronospan SK zverejnila svoj investičný zámer na výrobu stredne hustých vláknitých dosiek MDF v areály firmy a výstavbu novej prevádzky za účelom rozšírenia výroby. Takáto výroba by ale podľa členov OZ priniesla výrazné zvýšenie množstva exhalátov v ovzduší najväčšieho prešovského Sídliska Sekčov a obce Ľubotice, preto sa jeho predstavitelia obrátili na súd. Podaniu žaloby predchádzali dve petície občanov s takmer tisíckou podpisov, ktorí výrobu v blízkosti prešovského sídliska Sekčov a priľahlej obce Ľubotice odmietli. OZ Zdravá obec bojuje o zriadenie monitorovacích staníc s kontinuálnym meraním škodlivých emisií vypúšťaných do ovzdušia. Žiada vybudovanie protihlukových bariér, vysadenie ochranného pásu zelene v areáli spoločnosti Kronospan a odstránenie úletov drevného prášku do ovzdušia.
(ik, mm)

 
24.9.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2716 krát