Nedeľa, 02. jún 2024
Meniny má Xénia, Oxana | zajtra Karolína

Najvyšší súd zrušil stavebné povolenie 3,5-miliardovej investície Kronospanu

Takmer rok po rozhodnutí Krajského súdu v Prešove, ktorý koncom októbra minulého roka zamietol žalobu Občianskeho združenia (OZ) Zdravá obec týkajúcu sa napadnutia stavebného povolenia vydaného Krajským stavebným úradom v Prešove na rozšírenie výroby v spoločnosti Kronospan SK, s.r.o. , zrušil Najvyšši súd v Bratislave stavebného povolenia pre túto firmu.

Súd tak vyhovel námietkam OZ so sídlom v Ľuboticiach proti rozhodnutiu Krajského súdu v súvislosti s 3,5 miliardovou investíciou spoločnosti do výroby drevovláknitých dosiek. „Najvyšší súd rozhodol, že stavebný úrad postupoval pri povoľovaní prevádzky nezákonne, keď spojil územné i stavebné konanie do jedného konania. Konanie o povolení prevádzky sa musí podľa súdu zopakovať. Občianske združenie Zdravá obec očakáva, že úrady tentokrát dodržia zákon a svojimi rozhodnutiami účinne ochránia zdravie a životné prostredie ľudí pred negatívnymi vplyvmi prevádzky, “ uviedol člen OZ Zdravá obec Ján Korečko.

Spor siaha až do roku 2003, kedy firma Kronospan SK zverejnila svoj investičný zámer na výrobu stredne hustých vláknitých dosiek MDF v areály firmy a výstavbu novej prevádzky za účelom rozšírenia výroby. Takáto výroba by ale podľa členov OZ priniesla výrazné zvýšenie množstva exhalátov v ovzduší najväčšieho prešovského Sídliska Sekčov a obce Ľubotice, preto sa jeho predstavitelia obrátili na súd. Podaniu žaloby predchádzali dve petície občanov s takmer tisíckou podpisov, ktorí výrobu v blízkosti prešovského sídliska Sekčov a priľahlej obce Ľubotice odmietli. OZ Zdravá obec bojuje o zriadenie monitorovacích staníc s kontinuálnym meraním škodlivých emisií vypúšťaných do ovzdušia. Žiada vybudovanie protihlukových bariér, vysadenie ochranného pásu zelene v areáli spoločnosti Kronospan a odstránenie úletov drevného prášku do ovzdušia.
(ik, mm)

Súvisiace články
18.10.2007 Kronospan sa nevzdal myšlienok na strategické investície 26.10.2006 Stavebné povolenie Kronospanu je podľa súdu v poriadku 26.10.2006 Dnes ďalšie pojednávanie vo veci Kronospan 5.10.2006 Konateľ Kronospanu sa vyjadril k žalobe OZ Zdravá obec 28.9.2006 Súd rozhodnutie o investícii Kronospanu oddialil 28.9.2006 Súd v Prešove rozhoduje o 3,5 miliardovej investícii Kronospanu 24.7.2003 Aj 3,5 mld investícia musí dodržiavať zákony 2.4.2003 Verejné prerokovanie zámeru fy Kronospan
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Prešovčania zahlasovali za projekty participatívneho rozpočtu
V Prešove prebieha pilotný ročník participatívneho rozpočtu. Verejnosť hlasovala za 9 projektov, medzi ktoré sa prerozdelí viac ako 40-tisíc eur. Jednotlivé projekty môžu žiadatelia začať realizovať už v júni 2024.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK