Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Najvyšší súd zrušil stavebné povolenie 3,5-miliardovej investície Kronospanu

Takmer rok po rozhodnutí Krajského súdu v Prešove, ktorý koncom októbra minulého roka zamietol žalobu Občianskeho združenia (OZ) Zdravá obec týkajúcu sa napadnutia stavebného povolenia vydaného Krajským stavebným úradom v Prešove na rozšírenie výroby v spoločnosti Kronospan SK, s.r.o. , zrušil Najvyšši súd v Bratislave stavebného povolenia pre túto firmu.

Súd tak vyhovel námietkam OZ so sídlom v Ľuboticiach proti rozhodnutiu Krajského súdu v súvislosti s 3,5 miliardovou investíciou spoločnosti do výroby drevovláknitých dosiek. „Najvyšší súd rozhodol, že stavebný úrad postupoval pri povoľovaní prevádzky nezákonne, keď spojil územné i stavebné konanie do jedného konania. Konanie o povolení prevádzky sa musí podľa súdu zopakovať. Občianske združenie Zdravá obec očakáva, že úrady tentokrát dodržia zákon a svojimi rozhodnutiami účinne ochránia zdravie a životné prostredie ľudí pred negatívnymi vplyvmi prevádzky, “ uviedol člen OZ Zdravá obec Ján Korečko.

Spor siaha až do roku 2003, kedy firma Kronospan SK zverejnila svoj investičný zámer na výrobu stredne hustých vláknitých dosiek MDF v areály firmy a výstavbu novej prevádzky za účelom rozšírenia výroby. Takáto výroba by ale podľa členov OZ priniesla výrazné zvýšenie množstva exhalátov v ovzduší najväčšieho prešovského Sídliska Sekčov a obce Ľubotice, preto sa jeho predstavitelia obrátili na súd. Podaniu žaloby predchádzali dve petície občanov s takmer tisíckou podpisov, ktorí výrobu v blízkosti prešovského sídliska Sekčov a priľahlej obce Ľubotice odmietli. OZ Zdravá obec bojuje o zriadenie monitorovacích staníc s kontinuálnym meraním škodlivých emisií vypúšťaných do ovzdušia. Žiada vybudovanie protihlukových bariér, vysadenie ochranného pásu zelene v areáli spoločnosti Kronospan a odstránenie úletov drevného prášku do ovzdušia.
(ik, mm)

Súvisiace články
18.10.2007 Kronospan sa nevzdal myšlienok na strategické investície 26.10.2006 Stavebné povolenie Kronospanu je podľa súdu v poriadku 26.10.2006 Dnes ďalšie pojednávanie vo veci Kronospan 5.10.2006 Konateľ Kronospanu sa vyjadril k žalobe OZ Zdravá obec 28.9.2006 Súd rozhodnutie o investícii Kronospanu oddialil 28.9.2006 Súd v Prešove rozhoduje o 3,5 miliardovej investícii Kronospanu 24.7.2003 Aj 3,5 mld investícia musí dodržiavať zákony 2.4.2003 Verejné prerokovanie zámeru fy Kronospan
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK