Pondelok, 17. jún 2024
Meniny má Adolf | zajtra Vratislav

Nezamestnanosť v okrese klesá najmä odchodom ľudí

Ku koncu augusta dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Prešov 11,82 %, čo predstavuje 9 151 disponibilných ľudí bez práce. Znamená to trvalý pokles nezamestnanosti zaznamenávaný od roku 2002. Vyplýva to zo štatistických údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove.

Za ostatných päť rokov klesla nezamestnanosť v prešovskom regióne, pod ktorý patrí aj okres Sabinov, v priemere o osem percent. Ako uviedla Anna Molčanová z oddelenia informatiky, analýz a štatistiky ÚPSVaR v Prešove, za spomínané obdobie sa Prešovský kraj odpútal z posledného miesta v rebríčku krajov s najvyššou nezamestnanosťou. „V súčasnosti už má najvyššiu nezamestnanosť Banskobystrický kraj, za ktorým nasleduje Košický a až potom Prešovský, “ uviedla Molčanová. Ako ďalej dodala, dôvodom poklesu nezamestnanosti je najmä odchod mladých ľudí za prácou mimo regiónu. „Oficiálne čísla hovoria, že za minulý rok odišlo za prácou 160-tisíc ľudí v rámci celého Slovenska, 46-tisíc ich bolo z Prešovského kraja a 20-tisíc z nášho regiónu. V skutočnosti je to ale viac, “ uviedla Molčanová.

Ďalšími faktormi ovplyvňujúcimi klesajúcu tendenciu nezamestnanosti je podľa nej realizácia viacerých projektov zameraných na zamestnanosť s podporou EÚ a rastúci dopyt po odbornej sile v regióne. „Na druhej strane napriek tomu, že sa dopyt zvýšil, ponuka pracovnej sily nie je na tento dopyt nastavená, “ dodala Molčanová, pričom nedostatočná je podľa nej ponuka najmä v strojárskom a elektrotechnickom priemysle, ako aj v oblasti informačných technológií. Ako dôvod tohto stavu označila najmä nízku úroveň vzdelania evidovaných nezamestnaných. „Takmer tri štvrtiny z týchto ľudí má nedostatočné učňovské vzdelanie bez maturity, alebo dokonca žiadne vzdelanie, “ spresnila Molčanová. Naopak vysokoškolsky vzdelaných je ku koncu augusta 7,4 % zo všetkých nezamestnaných v regióne.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Do kampane „superhrdinov“, Týždňa dobrovoľníctva 2024, sa zapojilo takmer 5600 ľudí. Prešovský kraj s najvyšším podielom!
Heslo „Staň sa hrdinom/hrdinkou malých veľkých skutkov“ prilákalo zapojiť sa do obľúbenej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá sa konala 20. - 26. mája, spolu 5578 ľudí. Tí v pripravených aktivitách venovali 16 646 hodín svojho času dobrovoľníctvu, čo pri prepočte na ekonomickú hodnotu práce predstavuje vyše 93 000€.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK