PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/34/studenti_z_usa_spoznavali_spoluzitie_vo_svinej.html

Študenti z USA spoznávali spolužitie vo Svinej

Svinia - Tvrdenia amerických a kanadských médií o tom, že Česi a Slováci sú vo vzťahu k Rómom veľkí rasisti, sú podľa Danusii Lapinskej pravdivé, ale na základe poznatkov z mesačného pobytu v obci Svinia pri Prešove chápe toto konanie, no neospravedlňuje ho. Za výroky, ktoré od miestnej majoritnej časti obyvateľstva počula nielen ona, ale aj ňou vedená celá 16-členná skupina amerických stredoškolákov vo veku od 15 do 18 rokov, typu Všetkých Rómov by som vystrieľal, alebo Hitler urobil s Rómami dobre by v USA alebo v Kanade boli ich autori trestne stíhaní. Najviac - nielen ju - zaboleli prejavy rasizmu medzi deťmi.

Toto je však jediný biľag na celom pôsobení mladých Američanov vo Svinej. Majú totiž skvelé dojmy z dobrého prijatia, z okolitej prírody, z rázovitosti dedinského prostredia a ľudí, i keď nikto dosť dobre nechápe načo sem prišli. Pomáhajú tak bielym, ako aj čiernym. Prvým pri maľovaní či budovaní domov, kosení trávy, pri prácach v záhradkách, druhým prácou s deťmi, vykopaním studne z novonájdených zdrojov vody či odvodňovacích kanálov v osade, prípravou priestoru na detské ihrisko.

Vo Svinej sa už niekoľko rokov realizuje projekt s podporou aj kanadskej vlády a pri jeho zrode bol profesor antropológie David Scheffel. Jeho poznatky a film režiséra Johna Paskiewicha o pomeroch a o projekte vo Svinej boli prvé impulzy k návšteve. Dievčatá a chlapci z veľkých miest USA s podporou svojich rodičov, patriacich prevažne medzi strednú vrstvu, ale aj s podporou rôznych fondov využili ponuku organizácie Putney Student Travel. Tá organizuje takéto pobyty pre stredoškolákov po celom svete. Tí, ktorí prišli do Svinej snažia sa v prvom rade pochytiť aspoň zlomok zo slovenčiny, pretože túžia po kontaktoch s miestnymi ľuďmi. Napr. 16-ročný Aaron zo San Francisca bol už síce raz v Európe, ale aj v Japonsku, či v Číne, no toto prostredie sa mu výnimočne páči. Pozitívna hodnota - ako povedal - šoku z pobytu sa podľa neho ešte len prejaví. Mediálne spopularizovaný 16-ročný Max ako údajný synovec slávneho filmára Stevena Spielberga má práve kvôli tomu veľmi zlé srdce na slovenských novinárov. Režisér je mu nejaká veľmi vzdialená rodina, ale nikdy sa nevideli a nič z toho vzťahu nemá.

Koordinátor projektu Svinia Alexander Mušinka privítal pobyt Američanov ako príspevok ku kultivovaniu vzťahu medzi väčšinovým a minoritným obyvateľstvom Svinej.

Kanaďanka, ale pôvodom Poľka, stredoškolská profesorka teatrológie a sociológie D. Lapinska sa 19. júla - v samom závere pobytu - vyjadrila, že v celkovom hodnotení sú s pobytom (od 26. júna do 21. júla) veľmi spokojní a Sviniu bude odporúčať aj pre budú sezónu.

 
20.7.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 3684 krát